Депутати от партията на Льо Пен внесоха вот на недоверие срещу френското правителство

OFFNews 17 март 2023 в 17:29 1676 1

Снимка Getty Images

В четвъртък от трибуната на Националното събрание Елизабет Борн обяви на депутатите, ще ги заобиколи и законът ще бъде приет с прилагане на чл. 49.3 от Конституцията - на отговорността на правителството.

Депутати от „Национално обединение“ на Марин Льо Пен във френското Национално събрание внесоха вот на недоверие срещу правителството на Елизабет Борн, съобщи телевизионният канал BFM. Официалният мотив за искането е решението на министър-председателката да се възползва от възможностите на чл. 49.3 от Конституцията на Френската република и да прокара без гласуване в парламента „несправедливата и безполезна“ пенсионна реформа.

„Министър-председателката реши да се възползва от чл. 49.3 на Конституцията, за да бъде приета тази несправедлива и безполезна реформа. Във връзка с това ние, депутатите от „Националното обединение“ решихме да внесем вот на недоверие към правителството“, се казва в изявление на парламентаристите.

„Докато французите излизат на протести срещу тази реформа, техните представители в парламента бяха лишени от възможността да гласуват по този текст, което е посегателство срещу принципите на демокрацията“, отбелязват членовете на парламентарната фракция.

Това е вторият вот на недоверие днес срещу правителството на Франция във връзка с приемането на пенсионната реформа. По-рано в петък група от независими депутати и представители на отвъдморските територии в Националното събрание, долната камара на парламента, внесоха също вот на недоверие. За приемането му трябва за него да гласуват 287 депутати от долната камара на парламента. В момента в Националното събрание има 573 членове, има четири вакантни места.

Вчера Елизабет Борн в реч пред Националното събрание преди началото на дебата обяви приемането на законопроекта за изменения в пенсионната система на републиката без гласуване на отговорност на правителството. Това е възможно при използването на параграф 3 от чл. 49 на френската конституция, който дава право на кабинета такава възможност. Текстът, обаче се смята за приет само в случай, че в течение на 24 часа една десета от общия брой на депутатите не подпише искане за вот на доверие към правителството.

Причината за многодневния дебат за пенсионната реформа е предложението на правителството за повишаване на пенсионната възраст до 64 години и отмяната на ред облекчени пенсионни режими.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

17.03 2023 в 17:46

Матрьошката яхва вълната на народното недоволство. Е, няма да я огрее и тоя път!

Кво стана, върна ли кинтите на Путя? Не? А той търси ли си ги? Май сега има други гайлета... ;)
 
X

Да помогнем на украинските деца!