Конфликтът в Украйна се разгаря на изток. НАТО и Полша твърдят, че падналата ракета не е руска

OFFNews 17 ноември 2022 в 11:16 5565 14

война

Снимка Getty images

Войната в Украйна.

Украйна обяви, че е изправена пред ожесточени руски атаки на изток, които са подсилени с войски, изтеглени от Херсон, докато НАТО и Полша заключиха, че разбилата се в Полша ракета вероятно е била изстреляна от украинската противовъздушна отбрана.

Правителството в Киев работи за възстановяване на електрозахранването в цялата страна след интензивните руски удари по гражданската инфраструктура в началото на седмицата, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Посланиците на НАТО проведоха извънредни разговори в отговор на взрива във вторник, при който загинаха двама души в зърнобаза в Полша в близост до украинската граница - първото смъртоносно разрастване на войната на територията на Алианса.

"От информацията, с която ние и нашите съюзници разполагаме, това е ракета С-300, произведена в Съветския съюз, стара ракета и няма доказателства, че е изстреляна от руската страна. Много е вероятно тя да е била изстреляна от украинската ПВО", заяви полският президент Анджей Дуда.

Този тип ракети е бил използван както от Русия, така и от Украйна.

Въпреки това ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия, а не Украйна, е виновна за започването на войната с нахлуването си през февруари и изстрелването на десетки ракети във вторник, които задействаха украинската отбрана.

Инцидентът се случи по време на руския обстрел по градове в Украйна, насочен към енергийната ѝ мрежа и причинил прекъсването на електрозахранването за милиони хора. Украйна нарече това най-интензивната бомбардировка в деветмесечната война.

"Това не е по вина на Украйна. Русия носи крайната отговорност, тъй като продължава незаконната си война срещу Украйна", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред репортери в Брюксел.

Той допълни, че ракетата вероятно е изстреляна от украинската противовъздушна отбрана. По-рано президентът на САЩ Джо Байдън каза, че траекторията показва, че е малко вероятно ракетата да е изстреляна от Русия.

Русия отрича да носи отговорност.

Украинският президент Володимир Зеленски се усъмни. "Нямам съмнение, че това не е наша ракета", го цитираха украинските медии в сряда. Той посочи, че основава заключението си на докладите на украинските военни, на които "не може да не се довери".

Байдън оспори твърдението на Зеленски, че ракетата не е била украинска в коментар пред репортери в Белия дом в четвъртък след завръщането си от пътуване в Азия.

"Това не е доказателство", каза Байдън.

Министерството на външните работи на Русия заяви, че "хаосът" около обвиненията за руско участие е "част от систематичната антируска кампания на Запада".

Боеве в Донецк

Днес украинските военни обявиха, че руска ракета е ударила южния пристанищен град Одеса, а украинските медии съобщиха и за серия от взривове в град Днепър. Сраженията са били тежки в източната част на Донецка област, включително в градовете Павловка, Вухледар, Марянка и Бахмут, посочи съветникът на украинския президент Олексий Арестович в онлайн видео.

Украинските сили са отблъснали атаките срещу донецките градове Авдийвка и Белохоровка, пък съобщи украинският военен анализатор Олег Жданов в YouTube.

Силите на Москва се оттеглиха от южния град Херсон миналата седмица след украинска контраофанзива. Това беше единствената регионална столица, която Русия превзе след инвазията си на 24 февруари, а оттеглянето беше третото голямо руско отстъпление по време на войната.

"Тези (руски) войски сега частично се пренасочиха от Херсонска област и ... ще бъдат разпределени за "освобождаването" на Донецк и Луганск" в източния индустриален регион, известен като Донбас", коментира Арестович.

По думите му пренасочените руски сили са преминали в атака и в южната Запорожка област и вероятно планират нова офанзива в Харков на север, където бяха отблъснати от Украйна по-рано.

Назначеният от Русия служител в контролираната от нея част на Запорожие Владимир Рогод посочи, че украинска ракета е ударила село, убила е двама души и е ранила други девет.

Най-високопоставеният американски генерал, армейски генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, омаловажи шансовете за явна военна победа на Украйна в близко бъдеще, като предупреди, че въпреки неуспехите Русия все още разполага със значителна бойна мощ там.

Докато боевете се засилват на други места, следователите в наскоро освободената Херсонска област откриха 63 тела със следи от изтезания, след като руските сили напуснаха района, беше цитиран да казва вътрешният министър на Украйна.

Интерфакс цитира министър Денис Монастирски, който заявява: "Търсенето едва сега започва, така че ще бъдат разкрити още много масови гробове".

Стремеж за възстановяване на властта

След последната вълна от ракетни удари, насочени към енергийната инфраструктура на Украйна, Зеленски заяви късно в сряда, че техниците са работили без прекъсване, за да възстановят електрозахранването на домакинствата.

"Става дума за милиони клиенти. Правим всичко възможно, за да възстановим електрозахранването. Както за производството, така и за доставките", каза Зеленски.

Източник от ООН посочи, че световната организация има основания да бъде "предпазлив оптимист" по отношение на подновяването на споразумението за износ на зърно по Черно море, което трябва да влезе в сила в събота, освен ако няма промяна.

Подкрепяното от ООН споразумение от 22 юли позволи да се възобновят доставките на зърно от някои украински пристанища на Черно море, което доведе до около 10 млн. тона доставки и помогна за намаляване на световните цени на храните, коментира Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

13

Johnny B Goode

17.11 2022 в 22:51

В сънищата си може би и на луната сте били.
Съветвам ви да си сложите памперса и да си лягате. На вашата възраст стоянето пред клавитурата по късна доба не е препоръчително.
А и имам по-добри неща да правя отколкото да ви "ентъртейнвам" самотните пенсионерски вечери.

2073

11

Johnny B Goode

17.11 2022 в 21:52

Другата половина ще я обиколя когато му дойде времето, така че няма да има печеливши.
А вие освен в опик@ното Палермо и из Трънско били ли сте нейде? Като ви гледам мирогледа, дори и в любимата си Раша едва ли сте били. А и няма много време останало...

2073

9

Johnny B Goode

17.11 2022 в 21:30

Благодаря, ще върна жеста и един ден ще ви пратя за консул в Магадан.
А колкото до престижността, явно никога не сте били в Юта. Един от най-красивите места на които съм бил, а смея да твърдя, че съм обиколил половината свят.
Но за вас в Магадан ще е по добре.

2073

7

Johnny B Goode

17.11 2022 в 18:30

БармаЛейката, смени копи-пейста, че този много мирише вече.

Дай малко за разнообразие оня за Сърмичката и Великата Армада. Или пък за котела.

-240

6

редовно четящ

17.11 2022 в 18:27

Не се и съмнявах, че ще се изсипе една кофа с тролски л@йна, това им е работата. Анализи на ситуацията има и то от експерти. Няма смисъл от линкове, защото ще има още кофи с тролски л@йна, а тези, които се интересуват от ситуацията така или иначе са ги видели вече. Решението е политическо, но ако има нова провокация не е сигурно, че НАТО ще я преглътнат като тази.
 
X

Подкастът на OFFNews