Компания в САЩ вдигна цената на лекарство за СПИН с 5000%

OFFFNews 22 септември 2015 в 17:26 8927 11

Ръководителят на американската фармацевтична компания "Turing Pharmaceuticals" защити решението на фирмата да увеличи цената на лекарство, използвано от 62 години насам срещу СПИН, с над 5000%, съобщи Би Би Си.

Компанията придоби правата над медикамента Дараприм през август, като Мартин Шкрели заяви, че приходите от увеличението на цената ще бъдат използвани за финансиране на разработката на нови лечения срещу болестта. В момента вече цената на една доза на пазара в САЩ скочи от 13,50 долара на 750 долара.

Лекарството се бори срещу токсоплазмозата - паразитно заболяване, което напада хора с отслабена имунна система.

Производството на хапчето струва 1 долар, но Шкрели отбелязва, че това не включва разходите по маркетинг, техническите разходи на производството и разпространението, които са се вдигнали драстично през последните години.

"Трябва да излезем на печалба от медикамента, компаниите преди нас практически са го раздавали безплатно. В наши дни модерните медикаменти, като тези срещу рака например, може да струват 100 000 долара или повече, докато тези срещу СПИН могат да достигнат половин милион. Дараприм все още е сравнително евтин спрямо конкуренцията си ", коментира той.

Управителят на фармацевтичната компания дори се подигра на няколко души в Туитър, които критикуваха решението на компанията, и нарече един репортер "слабоумник".

Няколко пациентски и медицински организации в страната написаха отворено писмо до "Turing Pharmaceuticals" с молба да преосмислят решението си.

"Цената е несправедлива за медицински уязвимия пациент, който се нуждае от това лекарство, и е невъзможна за поемане от здравната система", пишат те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!