Комисия в ЕП поиска съд за ЕК, защото не е върнала визите за американци

OFFNews 30 май 2017 в 16:56 2750 5

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще поиска становище от правната комисия за това дали ЕК да бъде изправена пред Съда на ЕС, тъй като не е въвела визи за гражданите на САЩ, след като държавата иска такива от европейските граждани.

Решението беше взето на днешното заседание на комисията. 

Ако правната комисия се изкаже положително за идеята, предложението ще трябва да бъде гласувано и на пленарна сесия на ЕП, което ще се случи вероятно наесен. 

Ако предложението бъде подкрепено и от ЕП, Европейската комисия ще бъде съдена за това, че не е въвела визи за американски граждани, след като САЩ продължава да изисква визи за пет държави, сред които и България. 

ЕК е пропуснала срока, в който трябва да спази изискването за реципрочност, а като причина за липсата на решение беше посочено, че въвеждането на визи би било много скъпо, отбелязва БТА. 

Въпросът трябваше да се обсъди отново от еврокомисарите до края на декември миналата година. 

През март ЕП прие резолюция, с която призова ЕК в срок от два месеца да върне визите за гражданите на САЩ, които пътуват до ЕС. Досега комисията не се е съобразила с настояването на евродепутатите.

Говорител на комисията днес отбеляза, че дипломатическият подход е довел до отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния, затова предпочита да използва същия подход с Вашингтон с надеждата да постигне сходен резултат.

Канада реши да премахне визите за българи и румънци покрай обещанието на властите в София и Букурещ да подкрепят търговското споразумение СЕТА. Дори визите за граждани на САЩ, пътуващи до ЕС, да бъдат върнати, това ще важи за срок от две години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

30.05 2017 в 17:14

Дори визите за граждани на САЩ, пътуващи до ЕС, да бъдат върнати, това ще важи за срок от две години.


И 2 МИН ДА "ВАЖИ" Е ПРОЯВА НА СОЛИДАРНОСТ!
Въпросът е принципен.
Не като те наритат в гъзягата ти да викаш: "А нищо! никак не боли!" и да се озърташ като пръднал на опашката за кифли.

10571

2

Hissarion

30.05 2017 в 17:12

Европейската солидарност засега е само на думи. ЕК може би се надява, че ще използва същата примамка като СЕТА, за да пробута ТТИП. В България за съжаление няма нужда нужда от примамки. Каквото кажат "шефовете", местните наместници го изпълняват без обсъждане.

42249

1

Denis Rizanov

30.05 2017 в 17:10

Ало шорошорастите, разбрахте ли ве? Много им е скъпо на нашите другарЕ да бъдат СОЛИДАРНИ С НАС, другите членове на тоз... съюз!
Дето питал вуте в оня виц изправен пред съдията: "Амчи аз, другарю съдия, кат съм член на нашто текейсе... те мен там за един уй ли мъ броят бе?!"
В прав текст става ясно, че нас и за това не ни броят като членове на... "евросъюза". МНОГО СКЪПО им излизало да са СОЛИДАРНИ и ПРИНЦИПНИ на нашите... другарЕ от ес.
Ай чиститу!