Колумбия призна Палестина за суверенна държава

Александра Маркарян 09 август 2018 в 07:53 1414 0

Хуан Мануел Сантос

Колумбия призна Палестина като суверенна държава дни преди новият президент Иван Дуки Маркес да встъпи в длъжност, става ясно от писмо на Министерството на външните работи на страната, публикувано в четвъртък и цитирано от AFP.

Настоящият президент Хуан Мануел Сантос реши да признае Палестина като свободна, независима и суверенна държава, се казва в писмото от 3 август, подписано от външния министър на Сантос Мария Ангела Холгуин.

Определеният за нов външен министър Карлос Холмс заяви, че ще преразгледа последиците от решението, в контекста на международното право и добрата дипломатическа практика.

Приоритет за правителството е да поддържа отношения на сътрудничество със съюзниците и приятелите си и да допринася за международните мир и сигурност, заяви Холмс.

Преди обявлението Колумбия беше една от само двете страни в региона, заедно с Панама, която не е признала Палестина.

Богота - съюзник на САЩ - има исторически близки връзки с Израел.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху трябваше да пристигне в Колумбия в понеделник, но отмени визитата си в последния момент с аргумента, че е необходимо да се фокусира върху случващото се по границата на страната с Ивицата Газа.

От палестинската мисия в Богота коментираха пред AFP, че научили за решението миналия петък. Те го приветстваха като доказателство за "задълбочените усилия за постигане на сближаване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews