Кой уби с чук руския затворник Нужин, който поиска да се бие за Украйна?

На 13 ноември се появи клип със завърналия се от украински плен Евгений Нужин, жестоко умъртвен с чук

OFFNews 17 ноември 2022 в 13:03 12932 2

Нужин

Снимка YOUTUBE, Рамина Есхакзай

Евгений Нужин

През нощта на 13 ноември в социалните мрежи се появи видеоклип, на който се вижда как мъж, завърнал се от украински плен, е удрян с чук. Мъжът е Евгений Нужин, бивш затворник с присъда за убийство, вербуван от ЧВК "Вагнер" за участие във войната в Украйна. Казва, че се е предал доброволно, защото е искал да се бие на украинците, но в крайна сметка е бил разменен.

Би Би Си разказва неговата история.

Чукът на отмъщението

През август 2022 г. братята Иля и Никита Нужин, заедно с близките си, се обаждат на баща си Евгений чрез видеовръзка. Такива обаждания са нещо обичайно за семейство Нужин - Евгений Нужин излежава присъда за убийство от началото на 90-те години. Съпругата му Олга го посещава, а децата, внуците и другите му роднини обикновено общуват с него чрез видео.

В този ден Евгени изглеждал уплашен и изгубен за близките си, даже говорел някак "различно", спомня си снаха му Анастасия. Той каза, че Евгений Пригожин е дошъл в затвор 3 в Скопин, Рязанска област, където е излежавал присъда през последните години. Пригожин, основател на ЧВК "Вагнер", известен като Готвача на Путин, набира руски затворници за войната с Украйна от края на пролетта. Точно затова е дошъл в Рязанска област.

"По някаква причина той (Евгений) каза, че ще отиде (на война). Всички роднини бяха против", казва Анастасия Нужина. - А той каза: не, все пак ще отида. Жена му плачеше, разубеждаваше го и го молеше да не подписва нищо."

Евгений не обяснява на семейството си причините за своите действия. По това време синовете му още не знаят, че това е последният им разговор с баща им.

Роднините научават за съдбата му от медиите - оказва се, че Нужин е бил пленен. Той дава няколко интервюта на украински журналисти, в които казва, че се е предал доброволно и иска да се бие на украинска страна.

А през нощта на 13 ноември Телеграм каналът "Сива зона", който е свързан с ЧВК "Вагнер", публикува видео със заглавие "Чукът на отмъщението". Видеото започва с откъси от интервюто на Нужин, в което той казва, че доброволно се е предал, за да се бие на страната на Украйна. След това в кадъра се появява самият Евгений, легнал настрани. В лицето на мъжа попада ярка светлина, а главата му е залепена за камък.

"Аз, Евгений Анатолиевич Нужин, роден през 1967 г., отидох на фронта, за да премина на страната на Украйна и да се бия срещу руснаците. На 4 септември осъществих плана си да премина на страната на Украйна. На 11 ноември 2022 г. бях на улицата в Киев, където получих удар в главата, в резултат на който изгубих съзнание, събудих се в това мазе, където ми казаха, че ще бъда съден", казва мъжът във видеото. След това мъжът зад камерата удря Нужин с чук по челюстта.

В социалните мрежи вече са достъпни две версии на видеоклипа - в едната последните секунди са "размазани", а в другата - не. В заглавието на видеото Нужин е наречен предател, който "получи традиционното Вагнерово наказание". Никой не е потвърдил истинността на случилото се във видеото.

Близките на Нужин научават за видеото от социалните мрежи. Съпругата му Олга и досега не може да гледа видеото - тя непрекъснато плаче и не може да повярва какво се е случило с мъжа й.

Можеше да ме убие. Направих го аз

Евгений Нужин е роден в Казахстан, но като дете се премества с родителите си в Русия. След "наборната" си служба решава да остане в армията и служи във вътрешните войски с чин прапоршчик (старшина), който напуска през 1995 г. "Разруха, заплати не са плащани", обяснява той в интервю за украинската журналистка Рамина Есхакзай. Семейството се премества да живее в Нижни Новгород.

В края на 90-те години Нужин влиза в затвора. "1999 г., спомняте си, в Русия имаше бандитизъм и т.н. Попаднахме в ситуация, в която трябваше да стрелям. Убих един и раних друг", казва Нужин пред канала на украинския журналист Юрий Бутусов, където е публикувано първото му интервю в плен. Той коментира инцидента така: "Можеха да ме убият. Аз бях този, който уби".

Съдът осъжда Нужин на 24 г. лишаване от свобода. Той обяснява огромната присъда с факта, че уж му били приписани "неразкрити престъпления". Нужин успява да изтърпи наказание в различни лагери, включително в колония с повишена сигурност в Северен Урал, след което се опитва да организира бягство. Двама от четиримата участници оцеляват. Нужин е осъден на още четири години, като е трябвало да излезе на свобода чак през 2027 г.

В колонията Скопински, където са затворени бивши служители на МВР, Евгений живее "много добре" и "има авторитет", спомня си снаха му Анастасия. Самият той разказа пред украински журналисти, че от 2009 г. насам е имал възможност да използва таблет и телефон, които е можел да вкара контрабандно в колонията срещу подкуп. По интернет се запознава с втората си съпруга Олга.

В профила на Нужин, активен потребител на "ВКонтакте", е запазен видеозапис от сватбата му, която очевидно се е състояла в молитвената стая на наказателната колония. Гладко избръснатият Нужин е облечен в тъмна риза, а Олга носи бял дантелен шал и жилетка. Двойката държи свещи, а зад гърба им е служител на наказателната колония.

Какво е накарало Евгений, на когото са оставали четири години до края на службата, да отиде на фронта, е загадка за роднините му. Самият той, давайки интервю в плен, обяснява, че е искал да помогне на Украйна във войната с Русия.

В интервю за канала на Бутусов Нужин заяви, че през юли 2022 г. хеликоптер е кацнал близо до територията на колонията. Затворниците са били подредени на площадката за паради. Пригожин излязъл при тях, окичен със звездата на Герой на Русия. Казал на тълпата, че могат да отидат да се бият в Украйна в замяна на помилване и заплата. Пригожин обяснил необходимостта да се отиде на фронта с това, че "Родината е в опасност", казва Нужин.

Деветдесет и двама души се съгласяват да отидат, включително Нужин. Месец по-късно Пригожин се връща в наказателната колония, а на 25 август доброволците са транспортирани първо до база край Ростов, а след това с хеликоптер до Луганска област.

В две интервюта след пленяването си Нужин казва, че още в колонията е гледал видеоклипове в YouTube на украински блогъри и е научил за "Руския легион" (Легион на руската свобода) - подразделение, за което се твърди, че е сформирано от руски доброволци, които искат да се бият за Украйна.

"Исках да се бия на страната на украинците, затова се предадох. И аз взех решението си много отдавна, още докато седях там. Защото не Украйна нападна Русия, а Путин нападна Украйна", обяснява Нужин на Бутусов.

Освен това, казва Нужин, неговите роднини - чичо му и сестра му - живеят в Западна Украйна. "Как можеш да воюваш с роднините си?" - пита той в интервю за Рамина Есхаказай. Нужин добавя, че Владимир Путин не е направил "нищо добро" в Русия през 22-те години на своето управление. Синът на Нужин Никита разказва в интервю за "Холоду", че в частни разговори баща му също е говорил пред роднините си, че "Путин е разпалил войната в Украйна и ние нямаме нищо общо с нея".

Снахата на Нужин - Анастасия, предполага, че Евгений може да е бил принуден да отиде на фронта със заплахи: "Човекът е бил в затвора 23 години - а сега се съгласява да направи това? Оставаха му четири години, само част от времето, което вече беше прекарал там... Или е бил уплашен, или не знам какво се е случило там".

Ако съдим за бившия затворник само по профила му във "ВКонтакте", е трудно да го заподозрем в симпатии към опозиционните възгледи или към Украйна. В социалната мрежа Нужин се абонира най-вече за групите за живот и природа в СССР с поетични имена като "Лесная душа" (Горска душа). До началото на лятото той публикува по няколко публикации на ден на страницата си, предимно носталгични снимки от съветския живот.

Нужин пише малко за това, което се случва сега. През май например той публикува видеозапис на католически свещеник от Полша, който възхвалява способността на Путин да се противопостави на "световното правителство" и говори за "денацификацията" на Украйна. А малко преди това - цитат, приписван на Михаил Задорнов, за "бандеровците" и снимка, критикуваща депутатите, които "по непонятен начин" влизат в Думата.

На друга страница на Нужин, изоставена преди 7 г., той редовно публикува снимки с имперски знамена, цитати за силата на "руския дух" и православието, макар че по-често публикува снимки на синовете и съпругата си с надписи като "Моите орли" или "Моята любов".

По-късно координационният щаб за третиране на военнопленници към главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната заявява, че Нужин "е бил привърженик на политиката на държавата агресор преди войната".

Нужин попада в плен в самото начало на септември. Самият той разказва, че след едноседмично обучение в Луганска област е бил изпратен с група коли в горския пояс, за да събере телата на руските войници. На 4 септември сам се предава на украинските военни.

Това са вашите руски проблеми

След като се предава, Евгений Нужин бързо се превръща в един от най-известните затворници в украинското медийно пространство. Първото му интервю с журналиста Юрий Бутусов излиза на 15 септември. Нужин, който седи на леглото в мазето, изглеждаше много уморен.

Разказва не само за обстоятелствата на пленничеството си, но и за заповедта във "Вагнер". Например за това как наемниците изпълняват ролята на "пушечно месо" на фронта, а самите те могат да бъдат "занулени" - т.е. убити - за всяко неподчинение. По-късно откъси от този разговор са включени във видеозаписа на убийството на мъжа.

Семейството на Нужин научава за залавянето му от интервю и се опитва да разбере поне нещо за съдбата му. Руското министерство на отбраната отказва, като се позовава на факта, че той е затворник. През тези месеци военното ведомство никога не е коментирало официално изпращането на осъдените на фронта, нито законността на подобна практика. В затвор № 3, където се намирал Нужин, им казали, че не могат да им помогнат.

Обажданията до Червения кръст се оказват безрезултатни, казва Анастасия. За да се свържат с Нужин, когото наричат "баща", тя и други роднини започват да оставят коментари в канала на Бутусов.

"Татко, обичаме те и те чакаме, притесняваме се за теб, моля те, дръж се", казва един от тях. - Не те обвиняваме за нищо, така че, моля те, дръж се, преживял си толкова много.

Журналистката Рамина Ешакзай прочете това послание на Нужин по време на второто интервю от плен в средата на октомври. На него се вижда, че Евгений изглежда видимо освежен, а разговорът не е записан в мазето, а в светла и уютна стая.

"Можете ли вече да общувате със семейството си?" - пита Ешекзай. Във видеото разплаканият Нужин клати отрицателно глава. В края на видеото той се обръща към синовете си и затворниците в руските затвори и ги моли да не отиват на война.

По време на разговора Ешакзай пита Нужин как вижда живота си занапред. "Не знам как ще се получи. Имах една цел - да седя тук. В противен случай бих искал да се бия за Украйна. Поне да направя нещо срещу този Путин и изобщо да направя нещо добро в този живот", отговаря той.

След това роднините на Нужин получават още един видеоклип с Евгений. На 1 ноември чрез Бутусов е предаден видеозапис, в който бившият затворник, облечен в анцуг, обещава, че "всичко ще бъде наред", и изпраща поздрави на семейството си.

На тези надежди не е съдено да се сбъднат.

Как точно Нужин се е озовал в мазето, където е извършена екзекуцията, не е ясно. От началото на инвазията украинските власти, включително президентът Владимир Зеленски, неколкократно призовават руските военни да се предадат. За тази цел в Украйна има гореща линия "Искам да живея" - служителите увериха, че тези, които доброволно сложат оръжие, няма да бъдат екстрадирани в Русия без тяхно желание.

През последните дни украинските власти и журналисти изтъкнаха няколко версии за това защо Нужин може да е бил предаден на руската страна. На 15 ноември Координационният щаб за третиране на военнопленници заявява, че Нужин не е в списъка на "доброволно предалите се затворници".

"Нужин излежаваше присъда за тежко престъпление в колония на руското вътрешно министерство. За да се измъкне от затвора, той се съгласява да се включи в редиците на наемниците за участие във войната на Русия срещу Украйна, намира се на територията на бруталната частна военна компания "Вагнер", а преди войната е бил и поддръжник на политиката на държавата агресор", се казва в изявление на щаба, който функционира към главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната.

И уверява, че "нито един руски военнопленник, който доброволно се е предал на украинските сили, не е бил разменен и няма да бъде върнат на държавата агресор без нейно съгласие" и обещава да третира руските военнопленници в съответствие с Женевската конвенция.

Въпросът е доколко Нужин е попаднал под тях, тъй като той не е отишъл на фронта като част от редовните части, а като вербуван пленник. Според конвенцията в случай на съмнение съдът решава какъв е статутът на военнопленника.

Не потвърждава официално и размяната на Нужин. На 11 ноември, два дни преди да се появи видеото с убийството, ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак заяви, че е осъществена нова размяна на пленници с Русия. Тогава Украйна получава 45 военнослужещи. Руското министерство на отбраната не потвърждава официално размяната, но прокремълският блогър Анастасия Кашеварова заявява тогава, че размяната е станала чрез ЧВК "Вагнер", за която се твърди, че има "собствен фонд за размяна".

Една от размените на пленници между Русия и Украйна е от 29 октомври 2022 г.

Източникът на Би Би Си в Киев, който преди това е участвал в организацията на размяната на пленници и е запознат с начина, по който тя се случва сега, заяви, че украинският ГУР (разузнавателното управление на Министерството на отбраната) е започнал преговори по три линии - с руския Генерален щаб, с ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република, а също и с "Пригожинск", ако става дума за пленници или тела на загинали в Бахмутското направление.

Според него в случая с Нужин се твърди, че са проведени преговори с представители на ЧВК и от руска страна са били предложени "много добри условия" за бившия затворник. Не знае колко украински военнослужещи са били върнати от плен в замяна на Нужин, но обяснява, че за Украйна връщането на пленниците е приоритет, а "какво ще правят руснаците с руснаци - е ваш руски проблем.

Той казва също, че веднъж Пригожин успява да върне чрез такива преговори петима от своите военнопленници в замяна на телата на загинали украински военнослужещи.

Бившият депутат от Държавната дума Иля Пономарьов, който се е преместил в Украйна, твърди, че Нужин е бил върнат в Русия уж като инфилтриран агент, след като се е провалил на теста с детектор на лъжата, преди да се присъедини към Руския легион на свободата. В същото време пресслужбата на Легиона заявява, че "Нужин не е подавал въпросник до Легиона. Няма надеждна информация за членството, броя на хората и реалното им участие в бойните операции на "Свобода на Русия".

Украинският журналист Владимир Золкин, който записва интервюта с руски военнопленници, казва, че Нужин не е участвал в държавната програма "Искам да живея".

"Евгени е чудесен пример за велик актьор", пише в канала си в Tелеграм Рамина Ешакзай, която интервюира бившия затворник. - Единственото положително нещо в тази ситуация е, че въпреки че осъденият отне живота на хора, благодарение на размяната нашите момчета вече са на свобода (няма да казвам колко, но повече от 20)."

И обръща внимание на коментара на сина на Нужин - Иля, който в разговор с "Пазете се от новините" използва обидните расистки думи "украсвини" и "хохли", критикувайки Киев за възможното прехвърляне на баща му в ръцете на ЧВК "Вагнер".

Семейството на Нужин е разстроено от коментарите на журналистката. "Тя го интервюира, усмихва се в лицето му, печели пари от него, а после казва: какво от това, че е умрял", казва Анастасия Нужина.

Алексей Арестович, съветник в кабинета на Зеленски, заяви, че не знае дали Нужин е отишъл на размяната "доброволно или не". Но той предполага, че руската страна може да е прибегнала до шантаж: "Може би са задали въпроса така: или ще ни дадете този човек, или ще екзекутираме 20 украински затворници.

Арестович предположи, че Нужин може да е бил убит заради "инфопикация", като косвено "натиска" Украйна: "Ситуацията в Русия е такава, че те обикновено могат да убият всеки затворник, който им предадем. И кажете, че това ще се случи на всеки, който бъде взет в плен. Ние ли сме отговорни за това? Не! Могат да убият 10, 200 или 2000 затворници. Ние не носим отговорност за това, което се случва на руска територия", каза Арестович.

Първият украински официален представител, който открито признава, че Нужин наистина е бил разменен, е Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария.

"Ситуацията там е напълно прозрачна. Първо, той е заловен от ВСУ. Второ, в плен той говори за много неща, дава свидетелства. След това той доброволно подписа съгласие за размяна и беше разменен", каза Подоляк пред телевизионния канал "Дождь" (включен от руските власти в регистъра на медиите "чуждестранни агенти") вечерта на 15 ноември.

Ден по-рано обаче източник на Би Би Си в координационния щаб, пожелал анонимност, настоява, че Нужин не е участвал в "официалния обмен". Според него се твърди, че семейството му е замесено в екстрадирането на затворника в Русия. Събеседникът отказва да уточни кой от роднините на Нужин е замесен и как е повлиял на освобождаването му. 

Семейството на Нужин не вярва, че той е могъл да се включи доброволно в размяната.

"Как би могъл да подпише нещо, след като каза твърде много, когато го интервюираха в Украйна", чуди се снахата Анастасия. Съпругът ѝ Никита казва, че семейството му не е искало да го разменя, защото "предварително е знаело" какво ще му се случи в Русия.

"Бяхме просто шокирани, когато видяхме видеото с екзекуцията. Как можеш да размениш човек, когато Зеленски казва, че осигуряват пълна охрана на затворниците? Той искаше да остане в Украйна. Той е бил разменен, знаейки какво ще му се случи, как изобщо е възможно това? Какво се е случило, изобщо не е ясно, но такава жестокост от страна на хората - това е просто ужасно", казва Анастасия.

Момичето е сигурно, че видеото с екзекуцията е било публикувано в социалната мрежа, за да "се страхуват всички да се предадат на украинците.

Как точно Нужин е попаднал в ръцете на хората, които са го убили, не е ясно. 

Първо им отрязаха главите в Сирия, а после удариха с чук своите *** (ги избиха)

Близки до ЧВК "Вагнер" източници казват, че знаят за поне три подобни екзекуции. Според тях видеото по-скоро играе срещу Пригожин, защото обичайният образ на създадената от него "ЧВК Вагнер" е "ние не изоставяме собствения си народ". Публичното изпълнение, широко разпространено в информационната област, не се вписва в този образ. Те смятат, че след подобен видеоклип желаещите да се присъединят към "Вагнер" ще бъдат по-малко.

Те наричат това силен удар по репутацията на Пригожин и въпреки че видеото е разпространено от един от свързаните с него канали в Tелеграм, уверяват, че вътре в ЧВК то е предизвикало конфликт и съмнения за гаранциите, предлагани на наемниците.

Друг бивш боец от ЧВК "Вагнер" не вярва, че Пригожин ще организира размяна и ще се откаже украинските военни да вземат и екзекутират Нужин: "Фондът за размяна е полезен за извеждане на момчетата, никой няма да го харчи за избягал затворник, който не е нужен на никого.

Друг източник, който дълго време се е сражавал в ЧВК, казва, че видеото с Нужин го е убедило, че е направил правилния избор: "Всеки иска да се присъедини към вагнерите, те имат най-добрите оръжия, добро оборудване, опитни хора. Не исках, защото първо отрязаха главите в Сирия, а след това разбиха моята с ковашки чук ***". 

Той се позовава на видеоклип, който се появява в мрежата през 2017 г. - на него се вижда как хора с покрити лица на песен с текст "свалям тежка картечница от раменете си, застрелвам сина си, после застрелвам майка си" пребиват с чук мъж в цивилни дрехи, който лежи на земята.

През 2019 г. "Новая газета" намира пълния запис - след като е пребит с чук, главата на мъжа е отрязана с нож, ръцете му са отрязани със сапьорско острие, окачен е с главата надолу и е изгорен под весел коментар. Убитият мъж се оказва Хамади Таха Ал-Бута, който е дезертирал от сирийските правителствени въоръжени сили. Един от участниците в убийството, след думите на другаря си "да оставим лицата", "този клип така или иначе няма да излезе никъде", маха кърпата от лицето си. "Новая газета" е установила и документирала, че той е наемник и шпионин на групата "Вагнер".

Медията потвърждава имената на трима души, участвали в екзекуцията - всички те са членове на групата "Вагнер", което се потвърждава от документите при журналистите. Те се обръщат към Следствения комитет на Русия и неговия ръководител Александър Бастрикин с призив да реагират на случилото се, като изброяват членовете, под които попада инцидентът. Делото така и не е отворено.

Тишина

На 14 ноември към Бастрикин се обръщат няколко правозащитници от Президентския съвет по правата на човека. Според члена на съвета Екатерина Винокурова те са поискали да проверят автентичността на видеото, дали Нужин е бил в колонията и как то се квалифицира от правна гледна точка.

Към момента реакция от страна на Бастрикин или представители на Следствения комитет няма. 

Междувременно омбудсманът по правата на човека Татяна Москалкова заяви, че според нейната информация "разследващите органи проверяват фактите" и "всяка жестокост или незаконност изисква намесата на държавата".

Семейството на Нужин не знае за тези следствени действия. За изненада на роднините нито разследващият комитет, нито полицията са се свързали с тях.

Единствената служба, която го прави след публикуването на видеоклипа, може би е ФСБ - човек, който се е представил за служител на тайните служби, се е обадил на съпругата на Иля Нужин и е попитал за него и брат му. Но синовете на Евгений Нужин не се свързват с него, защото се страхуват за безопасността си.

"В момента има голям натиск отвън. Хората са разделени 50 на 50. Някои пишат, че трябва да бъдем убити, а други ни съчувстват", казва Анастасия Нужина.

Нужини не се обръщат към правоприлагащите органи. Съпругата на Евгени Олга се опитва да се обади в колонията, където той е бил затворен, преди да бъде изпратен в Украйна. След като Нужин е взет в плен, те "все още поддържат някаква връзка", но след публикуването на видеозаписа от екзекуцията започват да прекъсват разговорите и блокират номера на съпругата на бившия си затворник.

Вместо Бастрикин се изказа Пригожин. По-малко от ден след екзекуцията на Нужин неговата пресслужба обявява: "Що се отнася до извършителя, тази проява показва, че той не е намерил щастие в Украйна, а се е срещнал с недоброжелателни, но справедливи хора. Мисля, че филмът се казва "За едно куче - за една кучешка смърт". Това е прекрасна режисьорска работа".

На 14 ноември Пригожин пише до главния прокурор Игор Краснов с молба "да се проведе дознание за установяване на факта и обстоятелствата на убийството на Евгений Анатолиевич Нужин". В изявлението си той изтъква преднамерено неправдоподобната версия, че Нужин е бил вербуван от ЦРУ преди 27 г., и също така фантазира, че е бил отвлечен и убит от "американските специални служби".

Близките на Нужин, разбира се, не вярват в това. "Лично аз съм убедена, че са го направили или украинците, или ЧВК "Вагнер", а всички останали просто не са замесени", казва Анастасия.

Пригожин, който години наред отрича връзката си с ЧВК "Вагнер", се обявява за неин основател едва през септември 2022 г. В жалба до прокурора той пише, че уж лично е провел разговори със служители на ЧВК: "Никой от тях не е съобщил, че е отвлякъл Нужин или е участвал в екзекуцията му."

Главната прокуратура не е коментирала публично изявлението на Пригожин.

Нужини се надяват, че виновниците за смъртта на Евгений "ще бъдат наказани, каквото и да се случи".

Семейството иска да се сбогува с него по нормален начин, казва Анастасия: "Искаме да вземем тялото обратно. Но ние разбираме, че който ни даде тялото, при всички случаи ще носи отговорност за убийството му. Затова мисля, че това не е възможно в момента. Просто искаме да разберем какво се е случило. И тъй като това се е случило, поне да погребем човека по човешки. Това, което се е случило, е на съвестта на хората, които са го направили. Всичко ще се върне при тях", смята Анастасия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!