Кой финансира кандидатите за президент на САЩ

OFFNews Последна промяна на 17 март 2016 в 14:21 4286 1

Според американското изборно право всички кандидати са длъжни да обявяват даренията за кампаниите им.

Кандидатите за президент имат право да приемат по не повече от 2700 долара от индивидуални дарители. Съществуват обаче и така наречените „комитети за политическо действие“, през които често идват основна част от даренията, съобщи Би Би Си.

Хилъри Клинтън

От докларираните дарения за кандидат-президентската кампания става ясно, че най-много пари са били дарени на Хилъри Клинтън – 130 443 637 долара.

Клинтън беше и сред най-критикуваните от гледна точка на това откъде идват парите за кампанията ѝ, като акцентът беше върху даренията, които е получила от банкери от Уолстрийт. По време на дебат нейният опонент за кандидат на демократите Бърни Сандърс я обвини в това, че Уолстрийт я държи в джоба си именно заради тези дарения.

Според данните обаче, въпреки че е получила голяма сума от банкери, нейният най-голям дарител са адвокатите и правните фирми, от които е получила 11 млн. долара, в това число 1,33 млн. долара от адвокати в 7 от най-големите правни фирми в САЩ.

В същото време тя е получила малко над 4 млн. долара от банки и инвестиционни компании.

Много от адвокатите дарители в кампанията на Клинтън обаче са именно представители на големи корпорации и банки, както и от така нареченото „сенчесто банкиране“ - хедж фондове, дружества с ограничена отговорност и други.

„Сенчестото банкиране“ като източник на средства за предизборни кампании заема все по-голям дял след финансовата криза – не само по отношение на Клинтън, но и на редица други кандидати. Въпреки това Клинтън е една от малкото, които се изказват в ползва на това, че „сенчестото банкиране“ трябва да бъде регулирано, тъй като по думите ѝ може да доведе до следващата финансова криза.

Бърни Сандърс

Бърни Сандърс е получил дарения в размер на 96 311 423 долара в рамките на кампанията си.

Той отправи редица критики както към Уолстрийт, така и към големите корпоративни дарители и така наречените „комитети за политическо действие“, като по този начин си отряза пътя към традиционните дарители в кампаниите. Той дори върна дарение от бившия шеф на „Тюринг Фармасютикълс" Мартин Шкрели, който наскоро увеличи цената на лекарство за ХИВ/СПИН с 5000%.

За сметка на това той е получил множество по-малки дарения. Почти три четвърти от даренията на Сандърс са в размер на под 200 долара. Средният размер на даренията през 2015 г. е 17,16 долара. За сравнение, едва 17% от даренията на неговия опонент Хилъри Клинтън са в размер на под 200 долара.

Освен това се оказва, че голяма част от даренията на Сандърс идват от безработни – 14 млн. долара.

Бърни Сандърс се обяви и против ролята на „комитети за политическо действие“. Въпреки това има един регистриран такъв комитет, който подкрепя Сандърс, организиран от обединение на медицинските сестри в САЩ, който е успял да събере 2,3 млн. долара в негова полза.

Тед Круз

В рамките на кампанията си Тед Круз е получил дарения в размер на 54 661 506 долара.

Тексаският сенатор разчита на дарения основно от неговия щат – 43% от даренията в кампанията му идват именно от жители на Тексас. Даренията идват от голямо разнообразие от източници – газови и петролни компании, фермери и др.

Сред най-големите му дарители е братята Дан и Фарис Уилкс, които се занимават с фракинг до 2011 г., когато продават компанията си и в момента се занимават със закупуване на земя в западните щати. Те са дарили директно 59 050 долара, но в същото време са дарили 15 млн. долара на „комитет за политическо действие“, подкрепящ Круз.

Немалка част от даренията идват от пощенски служители – 34 345 долара.

Доналд Тръмп

Тръмп е успял да привлече 25 526 319 долара от дарения.

Едва 7,5 млн. от тази сума обаче е от индивидуални донори, най-често здравни работници и работещи в сферата на недвижимото имущество.

Доналд Тръмп обаче има предимството, че може сам да финансира кампанията си. Освен това в началото на кампанията си той получава много медийно внимание и съответно телевизионно време, което не му се налага да заплаща.

69% от средствата за кампанията му идват от заем, който той ще трябва да изплати или с помощта на други дарения, или със собствени средства.

До момента Тръмп е изхарчил само 250 318 долара от собствените си средства.

Голяма част от индивидуалните дарители на Тръмп даряват малки суми. Един от неговите донори харесал слогана му „Да направим Америка отново велика“ толкова, че го направил запазена марка с малко изменение - „Да направим християнството отново велико“.

Джон Касич

Джон Касич е успял да привлече за кампанията си 8 648 890 долара.

86% от даренията за Касич идват от големи индивидуални дарения. По този начин са събрани над 7,4 млн. долара.
Сред дарителите му са хедж хонд мениджъра Стенли Друкенмилър и инвеститора Рон Бъркъл. Най-голяма част от даренията му идват от правни фирми, фирми за недвижимо имущество и финансови инвестиции.

Марко Рубио

Марко Рубио е успял да привлече 34 652 654 долара.

След като загуби изборите в собствения си щат Флорида, Марко Рубио се отказа от надпреварата, но средствата, които е успял да привлече, всъщност заемат първото място сред кандидатите на републиканците.

След като Джеб Буш се оттегли от надпреварата, към предишното му протеже Рубио бяха насочени голяма част от даренията.

Много от даренията за Рубио са дошли от големи дарители и само 19% - от малки. Единственият републикански кандидат с по-малък от този процент получени от малки дарители суми е Джон Касич.

Марко Рубио е получил най-много от даренията от банки и застрахователни компании.

Рубио, подобно на Доналд Тръмп, също е използвал заем за финансиране на кампанията си – в размер на 98 000 долара.

Един от изненадващите факти от кандидат-президентската кампания е, че най-голямата група донори са пенсионерите.
Най-много пенсионери са дарили средства на Хилъри Клинтън. По този начин тя е успяла да събере 12,8 млн. долара. На второ място се нарежда Бен Карсън, получил 9 млн. долара от пенсионери, и Тед Круз – 7,8 млн. долара от пенсионери.

На последно място по този показател е Доналд Тръмп, който успял да набере за кампанията си едва 432 143 долара от пенсионери.

Бърни Сандърс пък е на първо място по дарения, получени от йога инструктори. Той е получил 209 дарения при 73 дарения от йога инструктори за кампанията на Клинтън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови