Quantcast

ИД формира държава по наръчник, не е армия от кръвожадни фанатици

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2015 в 15:51 4630 4

Снимка Гардиън

"Ислямска държава" изгражда държавата си в Ирак и Сирия според наръчник от 24 страници, който е получен в Гардиън. Документът разкрива създаването на правителствени служби, програма за изхранване, за обучение, набиране на средства за хазната и военна подготовка. 

"Принципи за управлението на Ислямска държава" включва още и план за прапаганда, международни отношения, контрол над петрола и природния газ и др. Заедно с други документи, получени от "Гардиън", наръчникът показва, че ИД се занимава и с въпроси като здравеопазване, търговия и работни места. 

ИД вече е далеч повече от сбора на нейните бойци. Документът е подготвен между юли и октомври 2014 г. и излага подробно как ИД ще построи отделни тренировъчни лагери за редовната войска и за бойците ветерани. Ветераните, според документа, трябва да преминават опреснителни курсове всяка година, за да получават инструкции за "последните новости в оръжията, военното планиране и военните технологии", пише Гардиън, цитиран от Дарик. Наръчникът за изграждане на държава препоръчва да има отделна служба, която да отговаря за военните лагери - сложна уредба, която далеч надхвърля възможностите на Ал Кайда в Афганистан. 

Документът разкрива за първи път, че ИД винаги се е стремяла да обучава децата в изкуството на войната. Пропагандата й от тази година ясно показа, че тя кара деца да участват във военно обучение и дори да застрелват пленници. В текста, чийто автор е египтянин на име Абу Абдула, изрично се посочва, че това ще се прави от средата до края на 2014 г. Децата "ще бъдат обучавани да боравят с леки оръжия" и онези, "които се откроят", ще бъдат "избрани за назначаване в сигурността, включително на пропускателни пунктове или в патрули".

Документът е придобит от бизнесмен, работещ в ИД, чрез изследователя Аймен ат Тамими, който през последната година работи върху съставянето на подробен сборник от достъпни за публиката документи на ИД.

От съображения за сигурност "Гардиън" не разкрива информация за бизнесмена, изнесъл близо 30 документа, сред които финансов отчет от една от най-големите провинции на ИД.

Тамими твърди, че основната цел на ИД е да изградят жизнена страна, основана на фундаменталистката теология. 

Чарли Уинтър, изследовател в университета в Джорджия, който е виждал документа, казва, че той показва големия капацитет на ИД за планиране. "ИД съвсем не е армия от тъпи кръвожадни фанатици, а дълбоко замислена политическа организация с изключително сложна, добре планирана инфраструктура в основата си", казва той.

Генерал-лейтенант Греъм Ламб, бивш началник на специалните сили във Великобритания, заявява, че наръчникът говори за текуща военна стратегия. Позовавайки се на раздели от текста, в които ИД непрекъснато повтаря, че е единственият истински представител на арабите сунити в региона, Ламб заяви, че е много важно да се осигури по-широко сунитско водачество в битката с ИД или рискуваме "да подхранваме това чудовище". 

"Ако смятаме Даеш и халифата просто за мишена, която трябва систематично да бъде разрушавана от сили, различни от близкоизточните сунити, означава да не разбираме същността на тази битка". "Тя трябва да се оглавява от арабско сунитско ръководство и техните многобройни племена в района, като ние на Запад и други религиозни групи в Близкия изток действаме в тяхна подкрепа. Не по този начин е изградена сегашната ни кампания срещу ИД, поради което сме обречени на потенциален провал". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.12 2015 в 19:25

"Чарли Уинтър, изследовател в университета в Джорджия, който е виждал документа, казва, че той показва големия капацитет на ИД за планиране. "ИД съвсем не е армия от тъпи кръвожадни фанатици, а дълбоко замислена политическа организация с изключително сложна, добре планирана инфраструктура в основата си", казва той."

В това няма нищо потресаващо и се знае от доста време.Обяснението е много просто-в основата на Даеш(като държавно ръководство) са бившите БААС-истки подопечни на Саддам (т.е. бившине му министри,политици и военни) , а те много добре знаят как се гради държава.Новото в случая е , че при Саддам същите тия бяха светски , а сега наблягат на религията и я използват като спойка.Напълно допускам в играта да са включени и мадараша или СА.Причината е прозаична-никой не строи газопроводи на територия на която се води война(ако спрягаме "братушките" ) , а пък чалмите свирят на друга струна...

08.12 2015 в 18:08

Тези въпроси са задавани и преди , тяхната комуникация минава през сателит , това е ясно за всеки който е запознат . А камиларите няма как да имат собствен сателит , използват нечии друг , спекулациите са , че е турски . Отделно военното планиране в организацията им се вля с обучените от ЦРУ и Мосад бунтовници , които бяха обучавани първо в Либия , после в Египет и накрая в Сирия . А сега точно същите бият камбаните и се вайкат , лицемерието няма край .....

08.12 2015 в 16:22

Еми то ако ги нямаше едни отворковци от една "коалиция на желаещите" да махнат тамън две държави от мястото, където сега никне третата, нямаше да имаме и проблем "Ислямска държава".

Да не говорим, че ако същите не бяха организирали едно превратче заради петролените интереси на едни техни добри приятели, нямаше да имаме и радикален ислямизъм.

08.12 2015 в 16:15

Офицери от федералната служба за сигурност изготвиха наръчника
/1 Октомври 2015, Дан Кристиан Туртурика в. Ромъния либера/

Мнозина се питаха какво ще направи Русия в отговор на икономическите санкции, наложени от САЩ и ЕС. Как ще вземе реванш за серията удари, които отслабиха сериозно икономиката й и създадоха най-голямата заплаха за режима на Путин досега – драстичен спад на приходите на държавата и на стандарта на живот? Днес знаем със сигурност, че миграционната вълна и военната интервенция на Русия в Сирия са част от отговора.

Първите вълни бежанци преминаха границата между Сърбия и Унгария малко след като Ангела Меркел обяви, че ЕС засега не може да отмени санкциите срещу Русия. Може би е съвпадение. Но в никакъв случай не е съвпадение фактът, че броят на сирийските бежанци нарасна до днешните апокалиптични цифри заради удължаването на конфликта в тяхната родина. И не е съвпадение също фактът, че гражданската война продължава пет години на първо място заради ожесточената подкрепа, която Русия оказва на диктатора Башар ал Асад.

Без ветото на Русия срещу консенсуса на западните сили за намиране на дипломатическо и политическо решение за спиране на масовите убийства в Сирия, което да има като изходна точка отстраняването на сирийския диктатор, гражданската война щеше да е свършила отдавна. Преди мюсюлманските терористи от Сирия, Ирак и други държави да си бяха подали ръка и да създадат “Ислямска държава”.

Може би е само съвпадение, че “Ислямска държава” бе създадена с помощта на джихадисти, които говорят руски език, дошли от бившето съветско пространство. Може би е само съвпадение, че “Ислямска държава” започна голямата си офанзива в момент, когато падането на режима на Асад изглеждаше неизбежно. Може би е само съвпадение, че без намесата на ИДИЛ (един от акронимите на “Ислямска държава” – бел. ред.), чрез победа на бунтовниците, подкрепяни от американците и отстраняване на сирийския диктатор, Русия би изгубила военноморската си база в Тартус.

Както писа неотдавна Ерик-Нилс Крос (бивш директор на разузнавателните служби на Естония, който е сътрудничил на американските власти във възстановяването на иракската армия и иракските служби за разузнаване) от 2012 г. в Сирия започват да пристигнат терористи, които говорят руски език. Според неговите служби за разузнаване, обединението на джихадистите в Ирак и Сирия, което доведе до създаването на “Ислямска държава”, е било договорено от тези бойци, говорещи руски език. Теорията се подкрепя и от други публикации в международния печат.

Как са стигнали джихадистите от бившето съветско пространство в Ирак и Сирия? В същата статия, публикувана от “Политико”, Ерик-Нилс Крос цитира публикации на московския вестник “Новая газета”, които описват подробно как ОФИЦЕРИ ОТ ФЕДЕРАЛНАТА СЛУЖБА ЗА СИГУРНОСТ СА СЪЗДАЛИ КОРИДОРИ ЗА ПРЕМИНАВАНЕ НА ДЖИХАДИСТИТЕ, ДЕЙСТВАЛИ В СЕВЕРЕН КАВКАЗ, КЪМ СИРИЯ ПРЕЗ ТУРЦИЯ.
Ако не е имало операция на руските разузнавателни служби за износ на терористи, а журналистите и анализаторите са се оставили да бъдат заблудени от неверни или погрешно интерпретирани информации, не ни остава друго, освен да вярваме, че планетите са се подредили чудесно за Майка Русия.

За рекордно кратък срок Русия се отърва от терористите в Кавказ, които заплашваха да превърнат Зимните олимпийски игри в Сочи в терористичен фестивал (или поне така ни се казваше) по начин, който я устройва чудесно. Защото успя да й реши много проблеми, появили се в Сирия, но и да даде възможност на Путин да позира като защитник на християнството и пазител на западната цивилизация.

Макар че ИДИЛ преследва и Асад, офанзивата на джихадистите му помага по два начина. Пречи на усилията на бунтовниците, които започнаха борба срещу него през 2011 г. и му създаде известна легитимност. Чудовищните деяния на ислямистките терористи направиха така, че и 300-те хиляди жертви на гражданската война, предизвикана от него, да бледнеят в очите на мнозина от сънародниците му. Между две чудовища, биха съжителствали по-скоро с това, с което вече са свикнали.
За Русия спасяването на Асад е цел, която е на втори план. Най-важното е да се попречи на САЩ и на европейците да решат сами кой да е бъдещият лидер на Сирия. Иначе Русия би рискувала да загуби единствената си военноморска база на Средиземно море – основна част от плановете на Путин да стане голям геостратегически играч. Затова победата на бунтовниците, подкрепяни от Запада, трябва да бъде предотвратена по всякакъв начин.

Случайно или не, доскоро единственият начин, по който можеше да стане това, беше “Ислямска държава”. Днес е самата Русия. Жестокостите на джихадистите се превърнаха в перфектния аргумент за това Русия да се премести с армията и багажа си в Сирия. Само дето, имайки се предвид, че ИДИЛ е ръководена и от “чеченски” терористи, новата война на Путин е почти като тази, която водеше у дома с “дежурните врагове”, само че на територията на друга държава.
Колко удобно! Защо да рискуваш животите на своите сънародници, когато невинните жертви могат да бъдат от друга националност?! Защо да не се представиш като безстрашен борец срещу тероризма, като защитник на християнството, като пазач на Запада, ако можеш? Кой не би предпочел подобен пиедестал, когато алтернативата е хората да разберат, че си просто един болен за власт човек, който би направил всичко, за да бъда възприеман като стратегически гений, включително да пожертва живота на 300 000 души, колкото загинаха вече в конфликта в Сирия?

По този начин цяла верига от изключителни съвпадения помогнаха на Путин да се позиционира изключително добре спрямо САЩ на фронтовете в Близкия изток. И пак съвпадения изскочиха в помощ на отношенията му с европейците. От една страна стотици хиляди бежанци решиха относително едновременно да напуснат лагерите, в които стояха от няколко години, и да се насочат към европейския рай, макар че доскоро бяха сигурни, че вратите му не могат да бъдат щурмувани. От друга страна инвазията на имигрантите създаде сериозен разлом между новите членки на ЕС и
стара Европа. За негово щастие, разломът следва до голяма степен демаркационната линия между онези, които се бореха за отмяна на санкциите срещу Русия, и онези, които се заинатиха да му дадат урок за нахлуването в Украйна.
За съжаление, играта на Путин не е само димна завеса, неговият шантаж не е блъф. Липсата на интерес у Европа спрямо гражданската война в Сирия и слабото, нерешително участие на САЩ, позволиха на Русия да развие целия си арсенал за диверсии, на който е способна. Сега е твърде късно, за да бъде извадена оттам.

Русия има всички шансове сега да излезе подсилена от кризите, които успя да изнесе към онези, които искаха да й дадат урок. А изводът е, че си заслужава да нахлуеш или да дестабилизиращ съседите си, защото никой не може да те накаже. Румъния не може да се измъкне от бежанската криза без ясна преценка, спокойствие и много изкусност. Ако допринесе за нарастване на напрежението между източната и западната част на ЕС, Румъния ще се включи в играта на Русия. Ще даде шанс на Путин да си върне изгубеното в полза на ЕС и на САЩ влияние.

БТА, e-vestnik