ИД формира държава по наръчник, не е армия от кръвожадни фанатици

OFFNews 08 декември 2015 в 15:51 5336 4

Снимка Гардиън

"Ислямска държава" изгражда държавата си в Ирак и Сирия според наръчник от 24 страници, който е получен в Гардиън. Документът разкрива създаването на правителствени служби, програма за изхранване, за обучение, набиране на средства за хазната и военна подготовка. 

"Принципи за управлението на Ислямска държава" включва още и план за прапаганда, международни отношения, контрол над петрола и природния газ и др. Заедно с други документи, получени от "Гардиън", наръчникът показва, че ИД се занимава и с въпроси като здравеопазване, търговия и работни места. 

ИД вече е далеч повече от сбора на нейните бойци. Документът е подготвен между юли и октомври 2014 г. и излага подробно как ИД ще построи отделни тренировъчни лагери за редовната войска и за бойците ветерани. Ветераните, според документа, трябва да преминават опреснителни курсове всяка година, за да получават инструкции за "последните новости в оръжията, военното планиране и военните технологии", пише Гардиън, цитиран от Дарик. Наръчникът за изграждане на държава препоръчва да има отделна служба, която да отговаря за военните лагери - сложна уредба, която далеч надхвърля възможностите на Ал Кайда в Афганистан. 

Документът разкрива за първи път, че ИД винаги се е стремяла да обучава децата в изкуството на войната. Пропагандата й от тази година ясно показа, че тя кара деца да участват във военно обучение и дори да застрелват пленници. В текста, чийто автор е египтянин на име Абу Абдула, изрично се посочва, че това ще се прави от средата до края на 2014 г. Децата "ще бъдат обучавани да боравят с леки оръжия" и онези, "които се откроят", ще бъдат "избрани за назначаване в сигурността, включително на пропускателни пунктове или в патрули".

Документът е придобит от бизнесмен, работещ в ИД, чрез изследователя Аймен ат Тамими, който през последната година работи върху съставянето на подробен сборник от достъпни за публиката документи на ИД.

От съображения за сигурност "Гардиън" не разкрива информация за бизнесмена, изнесъл близо 30 документа, сред които финансов отчет от една от най-големите провинции на ИД.

Тамими твърди, че основната цел на ИД е да изградят жизнена страна, основана на фундаменталистката теология. 

Чарли Уинтър, изследовател в университета в Джорджия, който е виждал документа, казва, че той показва големия капацитет на ИД за планиране. "ИД съвсем не е армия от тъпи кръвожадни фанатици, а дълбоко замислена политическа организация с изключително сложна, добре планирана инфраструктура в основата си", казва той.

Генерал-лейтенант Греъм Ламб, бивш началник на специалните сили във Великобритания, заявява, че наръчникът говори за текуща военна стратегия. Позовавайки се на раздели от текста, в които ИД непрекъснато повтаря, че е единственият истински представител на арабите сунити в региона, Ламб заяви, че е много важно да се осигури по-широко сунитско водачество в битката с ИД или рискуваме "да подхранваме това чудовище". 

"Ако смятаме Даеш и халифата просто за мишена, която трябва систематично да бъде разрушавана от сили, различни от близкоизточните сунити, означава да не разбираме същността на тази битка". "Тя трябва да се оглавява от арабско сунитско ръководство и техните многобройни племена в района, като ние на Запад и други религиозни групи в Близкия изток действаме в тяхна подкрепа. Не по този начин е изградена сегашната ни кампания срещу ИД, поради което сме обречени на потенциален провал". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!