Когато мъжете слагат забрадки

Дойче веле 03 август 2016 в 19:37 7918 5

В една репресивна религиозна държава като Иран жените просто нямат избор - те са длъжни да ходят забулени, за разлика от мъжете. Eдна нова кампания "обръща палачинката" и много мъже надянаха хиджаби. Защо?

Много ирански семейства са започнали да качват във Фейсбук снимки, на които мъжете носят хиджаб, а жените показват свободно своите лица и коси. Кампанията #MenInHijab е замислена като форма на мъжки протест срещу задължителното в Иран забулване на техните жени, дъщери, сестри, майки и приятелки.

"Това е катастрофа"

Пред "Билд цайтунг" баща и син, подкрепящи инициативата, споделят: "Първо много се смяхме, но после започнахме да се потим усилено. Накрая разбрахме, че да ходиш всеки ден забулен е истинска катастрофа за жените в семейството".

Пред същото издание инициаторката на кампанията Масих Алинеджад разказва, че обмисляла идеята си от няколко месеца. "В една репресивна религиозна държава като Иран просто нямаш избор - принуждават те да носиш покривало на главата. Ако откажеш, те бият, губиш работата си или направо отиваш в затвора. За да покажа на света, пък и на самия него, какво унижение е някой да те задължава да се забулваш, взех една снимка на външния министър Мохамад Джавад Зариф и му "сложих" забрадка. Постнах колажа на страницата си във Фейсбук с послание към мъжете да се забулят и да споделят какво е чувството."

И мъжката реакция не закъсняла: безброй ирански мъже откликнали и започнали да качват под хаштага #MenInHijab свои снимки със забулени глави. Много от тях живеят в Иран. Постепенно някои от тях започнали да се снимат заедно с партньорките си - мъжът забулен, а жената без покривало. Междувременно цели семейства изпращат такива селфита.

Инициативата е двойна проява на гражданско неподчинение, коментира германският ФАЦ: "Първо тя представлява атака срещу забраната да се ползват Фейсбук и Туитър (в Иран е позволена само платформата Инстаграм), и второ - иранските жени не само се показват незабулени, но го правят и в интернет", пише изданието. По-нататък в статията четем: А не е ли глупаво мъже да се снимат със забрадки? Да, глупаво е също толкова, колкото и твърдението, че женските коси привличали с магическа сила мъжа и затова трябвало да се крият със забрадки, отговаря ФАЦ.

Не е престъпление

"В 21 век жените трябва да могат сами да решават дали да покриват главите си със забрадки или не. Не може това да бъде смятано за престъпление", казва Алинеджад, цитирана от "Билд цайтунг".

От 1979 година в Иран е задължително жените да носят покривало за глава. Изискването е да не се виждат косата, ушите, шията и горната част на гърдите под брадичката. За спазването на тези правила се грижи тъй наречената нравствена полиция. По официални данни, годишно милиони ирански жени биват спирани за проверки, глобявани или са изправяни на съд заради по-разкрепостено обличане.

Преди няколко години в Иран имаше друга протестна кампания срещу задължителното забулване на жените. Тогава много жени се снимаха без покривала за горната част на тялото и качваха свои снимки във Фейсбук. Междувременно сайтът StealthyFreedom има над един милион приятели. През 2009 година пък иранският студент Маджид Таваколи беше арестуван, след като на демонстрация в Техеран се появи с рокля, нахлузена върху хиджаб. От солидарност с него много иранци тогава се снимаха със забрадки на главите си. По данни на Амнести интернешънъл, за деянието си Маджид Таваколи е получил 8 години затвор.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12236

5

Димитър

03.08 2016 в 23:01

"Професор"е,в някои арабски страни жените наистина биват обрязвани.
Губят чувствеността и служат и служат само за разплод...

13507

4

Меркел, Юнкер и Бойко също да слагат забрадките, в знак на солидарност и съпричасност!

20374

3

Стринка Минка

03.08 2016 в 22:10

Отдавна неповним неподписани статии с име и фамилия.
Срам ли, що ли!

77928

2

El Commandante

03.08 2016 в 20:37

Разбира се!
Иран е тоталитарна потисническа държава, за разлика от най-добрите приятели на Запада и председатели на комисията по човешки права към ООН-демократите от Сауди.

Гнойче Веле ат итс бест....