Мъжете в Иран сложиха фереджета в подкрепа на жените си

OFFNews 29 юли 2016 в 13:15 25309 4

Снимка Independent.co.uk

Мъже в Иран носят фереджета в знак на солидарност към жените в страната, които са принудени да покриват главите си на обществени места, предаде Independent.

През последната седмица в Иран се появиха снимки на мъже, които носят фередже, като до тях стои жена им или тяхна роднина с разпусната коса.

Снимките идват в отговор на покана от Маих Алинежад, иранска активистка и журналистка в Ню Йорк, която приканва мъжете да я подкрепят в кампанията и срещу принуждаването на жените да носят фереджета.

Носенето на фередже е наложено от така наречената „морална полиция„ в Иран. За жените, които не носят фередже или не го носят правилно, има и глоби, а понякога дори и затвор.

Държавно финансирани рекламни билбордове в Иран представят жените, които не искат да покриват главата си, като разглезени и непочтени.

На иракчанките се говори, че при неспазване на правилата за носене на фередже се излагат на риск от насилие от страна на мъжете.

Жените в страната протестират срещу принудителното носене на фередже. Някои от тях дори прибягват до това да обръснат главите си, за да могат да излизат навън, без да се покриват

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12311

4

Gusta Roro

29.07 2016 в 23:19

[Профил на ScrewIslam"> ScrewIslam

Рейтинг : 2352
29.07 2016 в 22:37 3

"Нищо ново под слънцето"
Както писах подобна пропаганда е изцяло за хора изцяло зомбирани от медиите.
"Такъв протест в Иран е равносилен на това да не отидеш на партийно събрание (въпреки, че си бил поканен) по времето на Сталин." Изобщо не разбирам как го виждаш подобен протест в Иран! Облъчването ти идва в твърде големи дози.
"Ако тенденцията се запази, до 20 години половината население на Иран ще бъде християнско." След като си го написал това, бъди така добър да посочиш, кои източници ползваш за тази прогноза. Със сигурност е възможно да има единични случаи на мюсюлмани приели християнство, но това да се раздува до "А още по-добрата новина е, че на голяма част от обикновените иранци моллите са им толкова опротивели, че масово приемат християнството"!
И накрая ще си позволя да попитам. От изказването ти ми изглежда сякаш, че си християнин и за феминизма.
Ако е така как ги съчетаваш тези две убеждения?

13924

3

ScrewIslam

29.07 2016 в 22:37

До: Gusta Roro

"Нищо ново под слънцето"

Много е ново и е много важно, макар да не ми се вярва този протест да е масов.

Има разлика дали мъж носи забрадка в Иран или в САЩ. В САЩ и бикини да си сложи на главата, няма да впечатли никого. Такъв протест в Иран е равносилен на това да не отидеш на партийно събрание (въпреки, че си бил поканен) по времето на Сталин. А още по-добрата новина е, че на голяма част от обикновените иранци моллите са им толкова опротивели, че масово приемат християнството. Ако тенденцията се запази, до 20 години половината население на Иран ще бъде християнско.

12311

2

Gusta Roro

29.07 2016 в 17:49

Нищо ново под слънцето! Т.н. феминизъм много отдавна е широко използван от ФАЩ в качеството си на пропагандно оръжие подкопаващо обществените и семейни устои в обществото.
Но в Иран и в целия арабски свят не е дало ефект досега пропагандата си е за самия запад. Само там някой може да повярва, че по улиците на Техеран ще се разхожда за дълго време някой мъж със забрадка и ще остане с непокътнати з... части.
 
X

Подкастът на OFFNews