Кметът на Струга призова най-после да се преброят българите в Македония

OFFNews 05 декември 2014 в 19:13 7761 17

Зиадин Села

В Македония трябва да има преброяване и в него трябва да има графа "българи" и "гърци", заяви пред агенция „Фокус” кметът на Струга Зиадин Села.

Ако от опозицията искат преброяване, трябва да кажат дали са подготвени това преброяване да бъде истинско и чрез закон да бъдат въведени графи за всички съседи на Македония. Както има "албанци", така да има графа "българи", графа "гърци"... Да видим тогава колко хора ще се запишат в тези графи. Това е вече стандарт от ЕС – добросъседски отношения. Аз това го разбирам по този начин. Отвореност към всички съседи и никой да не бъде изключен, заяви Села.

По думите му на преброяването в Македония има графа "турци", а Турция е страна, която не е пряк съсед на Македония, а същевременно няма графа "българи".

Според Села преброяването е необходимо и поради друга причина – да се види какъв е броят на македонците в страната.

Нас ни интересува какъв е броят на македонците, какъв е броят на сърбите, какъв е броят на българите, какъв е броят на гърците... Не може една държава, каквато е Македония, няма никаква логика, да има малцинства от две или три съседни държави, а от друга страна - от две други държави да няма. Има граници и на Изток, и на Запад. Няма някаква стена на едната страна на границата, ако се има предвид фактът, че 500 години сме били в Османската империя. Значи има движение на хора и няма логика да няма никакви българи, заяви Села.

По професия кметът на Струга Зиадин Села е лекар, завършил е медицина в Тирана. Политическата му кариера е свързана с Демократическата партия на албанците (ДПА) - втората по влияние формация в албанския политически блок в Македония. Още от времето на покойния основател на формацията, Арбен Джафери, ДПА е една от малкото партии в Македония, която не крие приятелското си отношение към България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!