Кметът на Кьолн се извини за изказването си за поведението на жените

OFFNews 07 януари 2016 в 19:02 11624 31

Снимка Хенриете Рекер

Кметът на Кьолн Хенриете Рекер се извини за съветите си към жените за това как да избегнат сексуални посегателства след нападенията в града в новогодишната нощ.

Ако съм обидила някоя от жертвите със своето изявление, искрено се извинявам. Иска ми се и в бъдеще да не установяваме правила на поведение за жените. Полицията и силите за безопасност са длъжни да гарантират безопасността по улиците, написа тя на страницата си във Facebook.

Рекер свика вчера спешна среща след серията нападения над жени в новогодишната нощ. На срещата бяха обсъдени норми на поведение на жените, за да избегнат подобни случки, сред които да се държат на една ръка разстояние от непознати, да стоят в групата, с която се придвижват, да не търсят близост с непознати и да молят за помощ минувачи в случай на посегателство.

Изказването на Хенриете Рекер беше посрещнато от вълна на недоволство както в медиите, така и в социалните мрежи.

Над 100 жалби от пострадали жени бяха подадени до полицията в Кьолн след новогодишната нощ. Оплакванията са за нападения, кражби и сексуални посегателства. 

Според очевидци нападенията са били извършени от многочислена група, в която може би е имало до 1000 мъже, чийто външен вид навеждал на мисълта, че те може да са от арабски или северноафрикански произход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!