Китай разположи ракети "земя-въздух" в Южнокитайско море

OFFNews 17 февруари 2016 в 16:35 5062 1

Китай разположи няколко зенитни ракетни комплекса "земя-въздух" с голям обсег в Южнокитайско море, съобщиха световните агенции, позовавайки се на представители на Тайван и САЩ. 

Според информацията Пекин е разположил ракетите и радиолокационна система още миналата седмица на остров Уди, част от архипелага Парацелз, под контрола на Китай, за който претендират още Тайван и Виетнам.

От китайското Министерство на отбраната обявиха пред Reuters, че съоръженията по островите от архипелага са разположени преди много години и информацията за разполагането им, излязла в медиите, е силно преувеличена. 

Говорителят на външното министерство на Китай Хун Лей допълни, че всяко разполагане на ракети на собствената територия на Китай би било законно, но не знае конкретни подробности за ситуацията.

Китайският външен министър Ван И пък посочи, че разполагането на ракети отговаря на правото на Китай за самозащита и е в съответствие с международното законодателство. 

Командващият Тихоокеанското командване на САЩ адмирал Хари Харис обяви, че решението на Китай да разположи ракети на остров Уди не е изненадващо, но дава повод за загриженост, тъй като противоречи на обещанията на страната да не милитаризира района. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови