Китай обеща ''мирно обединение'' с Тайван и решителни стъпки срещу тайванската независимост

OFFNews 05 март 2023 в 08:20 5660 2

Китайският президент Си Дзинпин (в средата) и други лидери по време на откриващата сесия на Общокитайското събрание на народните представители в Голямата зала на народа в Пекин, неделя, 5 март 2023 г.

Снимка БТА/АП

Китайският президент Си Дзинпин (в средата) и други лидери по време на откриващата сесия на Общокитайското събрание на народните представители в Голямата зала на народа в Пекин, неделя, 5 март 2023 г.

Китайският премиер Ли Къцян обеща в неделя "мирно обединение" с Тайван и решителни стъпки срещу тайванската независимост, а Тайпе отговори, че Пекин трябва да уважава ангажимента на тайванския народ към демокрацията и свободата, предаде Ройтерс.

Китай претендира, че демократичен Тайван е негова територия и увеличи военната си активност близост до острова през последните три години с аргумента, че отговаря на "сговор" между Тайпе и Вашингтон - основният международен поддръжник и доставчик на оръжие на Тайван.

През август Китай организира военни учения около Тайван в отговор на посещението в Тайпе на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

В речта си при откриването на годишната среща на китайския парламент Ли заяви, че Пекин се придържа към принципа "един Китай", според който Тайван е част от Китай, но не отправи директна заплаха за военни действия.

Правителството трябва да прилага политиката на нашата партия за "решаване на тайванския въпрос" и да "предприеме решителни стъпки за противопоставяне на тайванската независимост и насърчаване на обединението", каза той пред около 3000 делегати в огромната Велика зала на народа в Пекин.

"Трябва да насърчаваме мирното развитие на отношенията между пролива и да напредваме в процеса на мирно обединение на Китай."

Повечето тайванци не проявяват интерес да бъдат управлявани от автократичен Китай, който никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави острова под свой контрол.

В допълнителни коментари относно отбраната Ли заяви, че въоръжените сили трябва да повишат бойната си готовност, но не спомена Тайван в този контекст.

Още за напрежението в отношенията между Тайван и Китай вижте тук.

Конгресът

Очаква се започналият Национален народен конгрес (ННК) да утвърди третия мандат на Си Дзинпин като президент, както и назначенията на висшия му екип. Той ще определи и нов министър-председател, вторият по ранг след Си, тъй като Ли Къцян напуска поста, пише Би Би Си.

Двете сесии, както са известни срещите, се провеждат ежегодно. Но тазгодишните са особено важни, тъй като се очаква делегатите да променят състава на няколко ключови институции на Комунистическата партия и държавата.

Според държавните медии те ще засилят и контрола върху органите, които наблюдават финансовия сектор и научно-техническата дейност, ще "засилят работата по изграждането на партията" в частния бизнес.

Тези стъпки вероятно ще доведат до по-нататъшно размиване на границите между Китайската комунистическа партия и правителството и ще затвърдят контрола на партията върху частния сектор, коментира британската медия.

Това се случва на фона на продължаващата борба с корупцията, в резултат на която през последните години изчезнаха редица високопоставени бизнесмени. Последното изчезнало лице е един от най-добрите китайски специалисти по сделки в технологичния сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Слънце

05.03 2023 в 13:55

ужасТ, ще запалят света тия маймуни, ако нападнат Тайван уйде коньо у реката

22548

1

dolivo

05.03 2023 в 11:43

комунист и мирно няма
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки