Кипър спасява 300 бедстващи в морето сирийски бежанци

ОFFNews 25 септември 2014 в 17:29 2459 0

Властите в Кипър са започнали операция за спасяването на 300 сирийски бежанци, бедстващи на лодка близо до бреговете на острова, съобщават световните медии.

Според първоначалната информация повечето от бежанците на лодката са жени и деца.

Спасителната операция се операция се провежда на 90 км. от бреговете на Кипър.

Опитите за спасяването на бедстващите бежанци са започнало от круизния кораб „Саламис Филоксения“, който пръв забелязал рибарския кораб.

Круизният кораб е с пътнически капацитет от 800 места и се очаква сирийците да бъдат прехвърлени на него. Там те ще могат да получат одеяла, медицинска помощ и храна.

След това сирийските бежанци ще бъдат откарани до пристанището на втория по-големина град на острова Лимасол, който се намира в южната част на Кипър.

„Това е трудна спасителна операция заради бурното море, но ние се надяваме в нейния успешен край“, каза вътрешен министър на Кипър Сократес Хасикос.

Сигналът за помощ е бил подаден рано тази сутрин. Координационният център за издирвания и спасителни операции на Кипър е мобилизирал компетентните органи и сили за спасяването на хората и операцията е в ход в момента.

Това не е първият случай с бедстващи в морето бежанци. През последните месеци много имигранти, бягащи от конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, се опитват да пресекат Средиземно море, за да достигнат до Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews