Киев обвини Кадиров във военни престъпления

OFFNews 26 август 2022 в 16:43 4733 7

Кадиров

Снимка Getty Images

Рамзан Кадиров.

Ръководителят на Чеченската република в Руската федерация Рамзан Кадиров и двамата му най-близки приближени са заподозрени в извършването на военни престъпления. Това съобщи Службата за сигурност на Украйна (ССУ) в канала си в Telegram.

Отбелязва се, че ССУ е събрала неопровержими доказателства за военни престъпления от страна на Кадиров, заместник-началника на отдела на Федералната служба на войските на Националната гвардия на Руската федерация в Чеченската република Данийл Мартинов и командира на тактическата група на 249-и отделен моторизиран батальон "Юг" от 46-а отделна оперативна бригада на Севернокавказкия окръг от войските на Националната гвардия на Руската федерация Хюсеин Межидов.

"Документирано е, че през февруари-март 2022 г. Кадиров лично е контролирал развитието и планирането на отделните военни операции на тези части, давал е заповеди и е слушал доклади и брифинги от техните ръководители", се казва в доклада.

Мартинов е бивш офицер от специалните сили на Русия и сега отговаря за обучението на личната охрана на Кадиров, след като той се отказва от охраната си от ФСБ.

"Установено е, че Мартинов лично е ръководил превземането на Бородянския психоневрологичен интернат с гериатрично отделение на 5 март", се казва в доклада.

По негова заповед около 500 души (пациенти, персонал и местни жители), включително повече от сто пациенти, приковани на легло, са взети за заложници; подходите към сградата са минирани, а самият пансион е превърнат в огнева позиция на окупаторите.

"По заповед на друг близък сътрудник на ръководителя на Чечня - Хюсеин Межидов, от 25 февруари до 13 март близо двеста жители на Гостомел бяха незаконно взети за заложници и държани в мазета на многоетажни сгради", подчертават от службата.

Сред жертвите са жени, възрастни хора и непълнолетни деца. Затворниците, които не издържали на нечовешките условия на задържане (влага, студ, липса на вода, храна и лекарства) и починали, били "погребвани" тук, близо до къщата.

И двамата "военни служители" са обвинени в задържане на цивилни лица, нарушаване на правилата за третиране на цивилни лица и използването им като "жив щит".

Освен това Межидов е обвинен и в грабежи на цивилни лица и съоръжения.

Следователите на ССУ вече са обявили Кадиров за заподозрян по три члена от украинския Наказателен кодекс: част 2 от член 437 (планиране, подготовка, разгръщане и водене на агресивна война); част. член 110, параграф 3 (извършване на умишлени действия с цел промяна на границите на територията на Украйна в нарушение на процедурата, установена от Конституцията на Украйна, което е довело до смърт и други тежки последици); част. Чл. 436-2(3) (обосноваване, признаване на законна въоръжена агресия на Руската федерация срещу Украйна, започнала през 2014 г., обосноваване, признаване на законна временна окупация на част от територията на Украйна, както и прослава на лица, извършили въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна, започнала през 2014 г.).

Мартинов и Междидов са обвинени по член 438, част 1 от Наказателния кодекс (нарушаване на законите и обичаите на войната, жестоко отношение към военнопленници или цивилно население).

Продължават разследванията за установяване на други престъпления, извършени от обвиняемите по време на бойните действия срещу Украйна.

През февруари-март 2022 г. Кадиров лично контролираше развитието и планирането на отделните военни операции на чеченските части, даваше заповеди и изслушваше докладите и брифингите на техните ръководители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

6

dolivo

27.08 2022 в 07:17

мда, кефят тролчетата с опорките отдолу без грам обща тематика.

нещо си янки някакви

нещо си нацисти , някви си татуировки

простотия

а истината е, че Путин използва наемни главорези, а не руснаци, щото взеха да не му се връзват. А и Християнството при липса на свята кауза, не работи добре с военна стратегия. А кауза Руснаците нямат, имат я Украинците

2550

4

alfakentavur

26.08 2022 в 20:14

Мда, жалко че янките стъпиха в Нормандия през 1944 г. Жалко и за тогавашния ленд-лийз. Жалко и че не са се съгласили с Патън след края на Райха, както са загряли, да продължат до Москва :(

-1650

3

ob1

26.08 2022 в 19:22

Б@х тия янки, няма ги един път споменати в статията, обаче първия руZки трол ги вкара веднага като whatabout-изъм да покрие козоебите...

2550

1

alfakentavur

26.08 2022 в 17:04

На фона на това "украинските нацисти" ги обвиняват в... татуировки.
 
X

Да помогнем на украинските деца!