Кейти Боуман - момичето зад снимката на черната дупка

OFFNews 11 април 2019 в 14:53 4233 0

Снимка Кейти Буман/Фейсбук

29-годишна жена, компютърен специалист и учен, обра овациите по света за помощта си при разработването на алгоритъма, чрез който бе направена първата в историята снимка на черна дупка във Вселената.

Името ѝ е Кейт Боуман. Д-р Бауман ръководи разработването на компютърната програма, която направи технологичния пробив.

Благодарение на него в сряда обсерваторията Event Horizon Telescope - виртуална радиочиния, голяма колкото Земята - показа първата снимка на "сянка" на черната дупка във Вселената. Свръхмасивната черна дупка е в центъра на галактиката M87.

Забележителната снимка показва "огнен пръстен и всъщност е създаден от гравитацията, от деформацията на пространство-времето, така че светлината обикаля около черната дупка, почти в кръг, създавайки това изображение. Има диаметър от 100 милиарда километра. Масата на тази черна дупка е 6,5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето", обясни Хайно Фалке (Heino Falcke) от Университета в Неймеген (Холандия)..

Доскоро подобно нещо е смятано за невъзможно.

Тя качва снимката на лаптопа си и я споделя във Фейсбук. "Гледам и не вярвам на очите си, докато първата снимка на черна дупка, която някога съм правила, е в процес на реконструкция", пише тя към нея.

Д-р Боуман започва да разработва алгоритъма преди 3 г. за който НаукаOFFNews писа през 2016 г.Тогава още е студентка в Масачузетския технологичен институт (MIT), където ръководи проекта, подпомаган от екип от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към Харвардския университет и обсерваторията „Хайстак“ към MIT.

За часове Кейти се превърна в сензация. Името ѝ е във всички международни издания. А демократът от Ню Йорк Окасио Кортес заяви, че Боуман "трябва да заеме своето място в историята".

Приветстват я и от нейния университет - MIT, и от лабораториите, подкрепяли я през годините.

Самата тя не мисли, че е единствената, заслужаваща похвали. Екипът до нея заслужава също толкова голямо признание. Той включва 200 учени. "Никой от нас не би могъл да го направи сам", казва тя пред CNN.

Прочетете повече в НаукаOFFNews: "Съставиха нов алгоритъм за снимане на черни дупки" и още 12 статии по темата за проекта за заснемане на хоризонта на събитията на свръхмасивни черни дупки..

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови