Каква бъркотия направи Тереза Мей с Брекзит! Добрата новина е, че Великобритания скоро ще има нов премиер

Американският президент обяви, че посланик Ким Дарък не е харесван в САЩ и повече няма да работи с него

OFFNews 09 юли 2019 в 09:34 8460 0

Напрежението между САЩ и Великобритания се задълбочава, след като през почивните дни в медиите изтече съдържанието на секретни имейли от британския посланик Ким Дарък до Лондон, в които той дава неласкава оценка за Доналд Тръмп и администрацията на американския президент.

В две съобщения в Туитър Тръмп изрази облекчение, че скоро Великобритания ще има нов премиер, понеже Тереза Мей и екипът ѝ създали "бъркотия", и обяви, че повече няма да работи с посланик Дарък.

Въпреки това обаче от "Даунинг стрийт" обявиха, че посланик Дарък има "пълната подкрепа" на Тереза Мей.

"Бил съм много критичен към начина, по който Великобритания и министър-председателят Тереза Мей се справят с Брекзит. Каква бъркотия създадоха тя и нейните представители! Казах ѝ как трябва да бъде направен, но тя реши да тръгне по друг път. Не познавам посланика, но той не е харесван или одобряван в САЩ. Ние повече няма да работим с него. Добрата новина за прекрасната Великобритания е, че те скоро ще имат нов министър-председател. Напълно се наслаждавах на държавното си посещение миналия месец и кралицата беше тази, от която бях най-впечатлен!", пише Тръмп.

В изтеклите имейли посланикът пише, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп е "неспособна, несигурна и некомпетентна". Белият дом е "уникално нефункционален" и "разделен" под управлението на Тръмп - продължава той - и предупреждава, че Тръмп не трябва да бъде "отписван". Той се чуди възможно ли е изобщо някога администрацията да изглежда компетентна.

Дипломатът определя политиката на Тръмп към Иран като "непоследователна и хаотична". Според него твърдението на Тръмп, че е спрял въздушен удар срещу Техеран 10 минути преди планираното му начало, защото разбрал, че той би довел до смъртта на 150 души, не отговаря напълно на истината.

Дипломатът съветва правителството си, че ако иска да постигне повече при разговорите с американския президент, трябва да използва "прости, дори груби" аргументи.

Британското външно министерство заяви, че течът на грамите, станал в неделя, е "злонамерен", но не отрече достоверността им. Говорител на ведомството заяви, че на дипломатите се плаща, за да дават на министрите "честна и неподправена оценка" за съответната страна, което не означава, че тя непременно съвпада с позицията на министрите или правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови