Как работи фабриката за тролове в Санкт Петербург

OFFNews Последна промяна на 11 март 2015 в 15:18 13786 40

В Санкт Петербург, един от най-красивите руски градове, на улица Савушкина 55 е разположена агенция, която за минимум 302 000 евро месечно залива с поръчкови коментари най-популярните рускоезични сайтове. Това разкри разследване на журналистите Диана Хачатрян от "Новая газета" и Андрей Сошников от "Мой район" - Петербург.

По четириетажната сграда, в която е разположена фабриката за тролове, няма рекламни надписи. Според общинските регистри сградата е "обект на незавършено строителство".

"Наемниците на тихия фронт на информационната война" трябва да са по бюрата си всяка сутрин точно в 9 ч. За закъснение дори и от минута за дневната смяна във фирмата "Интернет-исследования" глобата е близо 8 евро. 

Единственият критерий за постъпването на работа там е какъв ще е твоят отговор на въпроса: Какво е отношението Ви към настоящата власт в Русия. Казват, че проверяват кандидата за работа в полицейските регистри, съден ли е или не. Добрите познания по литературен руски език не са задължителни, разказва бивш служител във фирмата, който е напуснал преди седмици.

Работниците във фабриката за тролове почти не общуват помежду си. Дори и за най-малкото провинение и нарушаване на дисциплината - като тръгване от работа минута по-рано, следва глоба. Текучеството е огромно. Кой всъщност работи на улица Савушкина 55? Студенти, бивш известен радиоводещ, инвалиди, скинари, художници, домакини, даже семейства.

Над 120 души работят в дневната смяна. Сътрудниците на фирмата са общо около 400 души. Според вътрешните инструкции вратите и прозорците в сградата трябва да са затворени.

В една от огромните стаи служителите на фирмата "Интернет-исследования" са задължени неуморно да заливат с коментари най-популярните рускоезични сайтове. Периодично служителите в тази стая минават през инструктаж от политолози. Троловете постоянно са подлагани и на писмени тестове за лоялност и ориентация в политическата обстановка. Разпитвани са подробно дори и за познанията им за последните събития в Сирия и Иран.

В друга стая в сградата на Савушкина 55 работят художници. Те са задължени да рисуват руския опозиционер Навални и американския президент Обама, например, като животни, с огромни туловища.

В трета стая са разположени блогърите. Те пишат предимно в изключително популярната в рускоезичния интернет блог платформа Live Journal. Нормата е 12 политически публикации за два дни. В тях "наемниците на тихия фронт на информационната война" критикуват Украйна, ЕС, Алексей Навални, "Обамку". И разбира се, възхваляват правилната политика на Владимир Путин.

Има и "елитни" блогъри, които разработват измислени персонажи. Например, Кандатора Фирст - "гадателката", която предсказва свише краха на Украйна и ЕС. Съновиденията са подкрепени и от цитати на удобни анализатори, често чуждестранни, изказани в ефира на Russia Today - англоезичния пропаганден канал на Кремъл. "Елитните" блогъри могат да достигнат заплата до 600 евро месечно.

След убийството на Немцов работата на троловете беше пренасочена - от оплюването на Украйна към убийството на руския опозиционер. Можете да видите стотици коментари под статиите за Немцов, в които се повтаря една и съща теза: убийството е провокация, Кремъл няма нищо общо, опозицията го е убила, за да привлече повече хора на протестите. Както и мръснишки намеци за личния живот на Немцов, разказва бившият служител на фирмата "Интернет-исследования".

Сградата, в която е разположена фабриката за тролове в Санкт Петербург. Снимка: Google Street View

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2015 в 11:09

Независим, ето ти другата страна, ако имаш предвид руската преса:
http://www.mr7.ru/articles/112478/

Само да не останеш разочарован...

Разбира се винаги можеш да попиташ някой от близките на ФСБ пропагандни кръгове с неонационалистическа насоченост за подходящата ти гледна точка!

12.03 2015 в 17:08

За да покажете, че не сте платена медия и най-вече, че сте обективни, отразявайте и двете страни. В повечето държави има платена длъжност тролове, включително и у нас, както има и платени медии. Къде е новината?

12.03 2015 в 13:13

какви западни тролове " създават тъпи сайтове" бре :) сравнявате несравними неща.
Да сте чули руски медии наводнени от западни тролове ???
Не и нама и да чуете..
защото едно че цензурата в РФ е тотална , второ че биха ги засипали с 10 пъти повече тролщина :)
Опозиционните сайтове, ако въобще може да наречем някой такъв са беззъба контролирана опозиция, и нищо повече.

"троловете" наистина са много по отдавна в мрежите, но целите бяха съвсем други и се включваха в съвсем други дискусии и форуми..
Путлеристите издигнаха тролщината на съвсем ново , непознато до момента ниво - за тотална политическа държавна манипулация и дезинформация.
Признавам им го че това е тяхен патент.

12.03 2015 в 09:57

Никой не се съмнява, че това е истина. Дали, може би... няма значение реално. Но!
Защо ни занимават с този детски кръжок по СИП, а не се направи анализ на глобалните западни СМИ, институти, НПОта, техните собственици, взаимовръзки, и т.н и т.н.
Както при наводненията, които скоро ще дойдат, да се вайкаш че имало някъде пуснат кран на чешма?!
..."Студенти, бивш известен радиоводещ, инвалиди, скинари, художници, домакини, даже семейства."
Даже семейства :)

12.03 2015 в 08:03

Как работят западните тролове - създават тъпи сайтове за дезинформация и пропаганда, като настоящия и след определяне на целта почват да маскарят. Разликата е че имат повече пари и държат повече медии. След това се формират групи от по 5-6 души които отговарят за определен сайт. Като LudLustrator,1234 и други такива изклесяци и се почва плюене срещу русия и путин, няма значение какво казват важното е да е по много и противоположното мнение да е винаги на червено, дори да нямаш аргументи срещу него. Сменят понякога никовете, щото важното е да се вика много. Така, че не ми пишете за тролове, щото американците са го измислили това и са на светлинни години пред руснаците.

12.03 2015 в 03:51

Тролове има и от едната и от дръгата страна. Начин на преживяване.... Истината е че тази статия е точно такава. Няма никакви факти Има снимака от Google като факт. Но има истини и исторически факти, които всеки мове да намери в Интернет.

11.03 2015 в 22:57

Че това въобще не е нова новина.
От миналата година германски издания и интернет форуми пропищяха от руски тролове.
Дори имаше изявления на германските служби ...

Всички проруски простотии и лъжи също се творят и изкуствено подкрепят от тролове.
Лошото е че все пак има овце които четат и слушат путлер-ТВ
У нас също.

11.03 2015 в 20:49

А повечето от нашите пишман тролове четат токмо оттам и превеждат, копи-пейста тряба да връи, ама на лош руский, като понякога им уйде смислъта, се поозагуувът у переводу :) извинително е все пак донякъде ... нали все пак не ви дават толкова, като на тях, що да се стараете?
хахахаха

11.03 2015 в 20:16

Троловете викат дръж трола...