Как работи фабриката за тролове в Санкт Петербург

OFFNews 11 март 2015 в 15:18 14589 40

В Санкт Петербург, един от най-красивите руски градове, на улица Савушкина 55 е разположена агенция, която за минимум 302 000 евро месечно залива с поръчкови коментари най-популярните рускоезични сайтове. Това разкри разследване на журналистите Диана Хачатрян от "Новая газета" и Андрей Сошников от "Мой район" - Петербург.

По четириетажната сграда, в която е разположена фабриката за тролове, няма рекламни надписи. Според общинските регистри сградата е "обект на незавършено строителство".

"Наемниците на тихия фронт на информационната война" трябва да са по бюрата си всяка сутрин точно в 9 ч. За закъснение дори и от минута за дневната смяна във фирмата "Интернет-исследования" глобата е близо 8 евро. 

Единственият критерий за постъпването на работа там е какъв ще е твоят отговор на въпроса: Какво е отношението Ви към настоящата власт в Русия. Казват, че проверяват кандидата за работа в полицейските регистри, съден ли е или не. Добрите познания по литературен руски език не са задължителни, разказва бивш служител във фирмата, който е напуснал преди седмици.

Работниците във фабриката за тролове почти не общуват помежду си. Дори и за най-малкото провинение и нарушаване на дисциплината - като тръгване от работа минута по-рано, следва глоба. Текучеството е огромно. Кой всъщност работи на улица Савушкина 55? Студенти, бивш известен радиоводещ, инвалиди, скинари, художници, домакини, даже семейства.

Над 120 души работят в дневната смяна. Сътрудниците на фирмата са общо около 400 души. Според вътрешните инструкции вратите и прозорците в сградата трябва да са затворени.

В една от огромните стаи служителите на фирмата "Интернет-исследования" са задължени неуморно да заливат с коментари най-популярните рускоезични сайтове. Периодично служителите в тази стая минават през инструктаж от политолози. Троловете постоянно са подлагани и на писмени тестове за лоялност и ориентация в политическата обстановка. Разпитвани са подробно дори и за познанията им за последните събития в Сирия и Иран.

В друга стая в сградата на Савушкина 55 работят художници. Те са задължени да рисуват руския опозиционер Навални и американския президент Обама, например, като животни, с огромни туловища.

В трета стая са разположени блогърите. Те пишат предимно в изключително популярната в рускоезичния интернет блог платформа Live Journal. Нормата е 12 политически публикации за два дни. В тях "наемниците на тихия фронт на информационната война" критикуват Украйна, ЕС, Алексей Навални, "Обамку". И разбира се, възхваляват правилната политика на Владимир Путин.

Има и "елитни" блогъри, които разработват измислени персонажи. Например, Кандатора Фирст - "гадателката", която предсказва свише краха на Украйна и ЕС. Съновиденията са подкрепени и от цитати на удобни анализатори, често чуждестранни, изказани в ефира на Russia Today - англоезичния пропаганден канал на Кремъл. "Елитните" блогъри могат да достигнат заплата до 600 евро месечно.

След убийството на Немцов работата на троловете беше пренасочена - от оплюването на Украйна към убийството на руския опозиционер. Можете да видите стотици коментари под статиите за Немцов, в които се повтаря една и съща теза: убийството е провокация, Кремъл няма нищо общо, опозицията го е убила, за да привлече повече хора на протестите. Както и мръснишки намеци за личния живот на Немцов, разказва бившият служител на фирмата "Интернет-исследования".

Сградата, в която е разположена фабриката за тролове в Санкт Петербург. Снимка: Google Street View

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!