Как палестинско гробище се превръща в парк

Йорданка Веселинова 27 октомври 2021 в 10:02 1596 0

Снимка Twitter/ @IlkhaAgency

Палестинското гробище Ал-Юсуфия беше разрушено вчера, а на неговото място ще се появи израелски библейски парк, съобщи Ройтерс. 

Ал-Юсуфия се намира под източната стена на Стария град на Ерусалим. Вчера багерите нахлуват в гробището, а палестинците, оплакващи свои близки, са изгонени от израелската полиция. Няколко часа по-късно теренът е разчистен, останали са само разрушените надгробни плочи.

Събитието е поредният акт, задълбочаващ Арабско-израелския конфликт. Палестинците твърдят, че Израел е посегнал на вековно гробище, окупирайки поредната свята територия. (Израел превзе Източен Йерусалим, включително и Стария град по време на войната от 1967 г., а по-късно го анексира. Този ход не е международно признат.)

Шейх Мохамед Хюсеин, главният мюфтия на Йерусалим, каза, че паркът, който трябва да бъде завършен в средата на 2022 г., представлява грубо окупиране на гробището.

Първоначално Израел заяви, че няма да посяга на палестинското гробище. В началото на строежа обаче бяха открити човешки останки, което предизвика смут сред палестинците. В тази част от гробището са погребани загиналите във войната от 1967 г. йордански войници.

Арие Кинг, заместник-кмет на Йерусалим, пък заяви, че никога не е имало план гробовете да се местят, а строежът на парка ще улесни достъпа на палестинците до Стария град. За да бъде изграден той обаче, част от мюсюлманското гробище беше разрушена - тази, в която са поогребвани войниците, загинали при войната след окупацията на Източен Йерусалим.

Още разрушени гробове

Казусът със строежа на парка придоби популярност заради тeзи кадри.

На видеото се вижда ридаеща жена, която по-късно насилствено е изтласкана от гроба на сина си от израелските власти.

Според тях гробът на сина ѝ няма да бъде засегнат, но е трябвало тя да бъде изведена, тъй като се е намирала опасно близо до багерите, пристигнали, за да разчистят място за новия парк.

Ола Набабтех обаче се опасява, че тленните останки на детето ѝ ще бъдат преместени, а надгробната му плоча - разбита.

Междувременно в социалните мрежи се появяват още кадри на разрушени гробове.

Окупация или строеж?

През 2014 г. Израел забрани на палестинците да погребват близките си в северната част на гробището. През същата година 20 гроба на йордански войници бяха изравнени, а частта на "Незнайните мъченици" беше забранена.  Върху част нея трябва да бъде изградена "Библейската пътека" - новият парк. Израел планира да построи няколко такива на юг от Стария град, което според палестинците може да е поредното окупиране на територии и да доведе до изгонването от домовете им в кварталите Силван, ал-Бустан, Вади ал- Хилве и Батн ал-Хава.

Опасенията, че строежът замаскира опит за окупация на палестински територии, доведе до обжалването на решението на общината. В началото на миналата седмица обаче Израелският окръжен съд в Йерусалим потвърди законността на плановете за строеж, а булдозерите бяха изпратени отново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови