Как капитализмът сам ще се погребе

Капитализмът е на смъртния одър и всички опити да бъде поддържан на изкуствено дишане са обречени, твърди британският икономист Пол Мейсън и обяснява как ще изглежда посткапиталистическото общество.

Гюнтер Кайндълсторфер - DW Последна промяна на 29 юни 2016 в 16:58 13967 15

Пол Мейсън

След дълго и продължително боледуване пациентът се спомина ... И така може да започне разказът на британския икономически журналист за края на една система, господстваща в света вече повече от столетие. Авторът не се колебае да обяви, че капитализмът се намира на смъртния одър, а всички терапии за изцеление – от строгия курс на икономии на Волфганг Шойбле та до политиката на свръхевтините пари на Марио Драги - междувременно са се провалили. "Дългосрочната перспектива за капитализма е лоша", пише 56-годишният лондончанин, който дълги години е работил за БиБиСи и "Channel 4".

Наблюдавайки смъртника, Мейсън отчита сегашното му положение като твърде критично и привежда данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, според които прирастът в развитите страни ще остане слаб през идните 50 години, а неравенството в света ще се увеличи с 40%. Авторът на книгата очаква да се сбъднат най-песимистичните прогнози за капитализма - тази система вече няма да е в състояние да осигурява благосъстоянието дори на развитите страни; битките за преразпределение на благата и политическият екстремизъм ще се усилят, а автоматизацията ще унищожи милиони работни места. Всеки опит на сегашния елит, представящ се като социалнолиберален, да поддържа на изкуствено дишане живота на този обществен ред все някога ще прерасне в диктатура, убеден е Мейсън.

Има алтернатива?

Британският икономически журналист има идея как да бъде спасен светът: "Като начало трябва да спасим глобализацията, отстранявайки неолиберализма. А после трябва да спасим и света, преодолявайки капитализма - това ще ни спести всевъзможни неравенства и катаклизми”, пише той.

Според Мейсън, капитализмът се е превърнал в гробокопач на самия себе си: модерните информационни технологии, създадени от капитализма, ще изпълнят собствения му реквием, твърди авторът.
Новите движения като Open-Source, Open-Access или Open-Content, които революционизираха интернет, скоро ще направят съвсем излишно правото на собственост, гласи друга от прогнозите на Мейсън.

Новите информационни технологии, според него, ще осигурят безплатен или почти безплатен достъп и до редица други неща от ежедневието – затова вече няма да е нужно да броим огромни суми, за да си купим нова къща или нов автомобил, след като в бъдеще ще можем да си ги „отпечатваме” с 3D-принтер.

"Най-същественото вътрешно противоречие на модерния капитализъм е противоречието между възможността да се произвеждат в изобилие и почти безплатно стоки за масово потребление и съществуващата система на монополи, банки и правителства, опитващи се да запазят контрола си над властта и информацията. Води се война между мрежата и йерархията", пише авторът. Тези исторически промени ще бъдат осъществени обаче не от работническата класа, както твърдяха левите през 20-тия век, а от "образования човек в мрежата (информационното общество) в ерата на компютрите". Плановата икономика и пазарите са на изживяване, настъпва ерата на интелигентните мрежови структури, твърди авторът.

Възможността да получаваме неизчерпаеми безплатни блага ще подкопае сегашната господстваща икономическа система и ще я замени с нова, по-прогресивна, убеден е Мейсън, самоопределящ се като "радикален социалдемократ". Той смята, че във все по-голяма степен хората ще се свързват помежду си в някакъв вид мрежи, за да си помагат. В този смисъл той говори за кооперативни форми за производство и размяна на услуги, които окончателно ще променят характера на световната икономика. В една система, в която полагането на наемен труд ще се окаже почти излишно, хората ще се препитават от един гарантиран за всички основен доход, уверява авторът.

Идеите на Мейсън излъчват голяма доза оптимизъм, но не звучат особено убедително. И най-вече заради това, че голяма част от твърденията му почиват на съмнителни предположения. Например това, че принципите на тъй наречената шеъринг-икономика ще заменят изцяло сегашното материално производство, казва един от експертите на Дойчландфунк - Гюнтер Кайндълсторфер. Не на последно място тезите на автора не звучат убедително, защото той допуска, че хората, които имат най-голяма полза от сегашния икономически ред в света, няма да се съпротивляват на тези революционни промени. А това би бил първият случай в човешката история, когато господстващата класа с благосклонна пасивност наблюдава как я обезглавяват, пише Кайндълсторфер.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9924

15

ScrewIslam

01.07 2016 в 08:42

Вижте добре снимката на този горе.

Някой да е виждал красив комунист? Красив левичар?

Да познавате талантлив левичар, които има сериозна работа? Да познавате левичар физик, лауреат на Нобелова награда? Или левичар, който произвежда продаваема потребителска стока? Или блестящ лекар? Талантлив хирург?

Познавате ли левичар (вярващ комунист), който произвежда нещо различно от празни приказки за светлото бъдеще на човечеството и експлоатацията на злия капитализъм?

Комунистите са по правило грозни, нямат никакви таланти, обаче са амбициозни. Комплексирани, нещастни и зли хора. За славата на спасители са готови да избият милиони хора, уж спасявайки човечеството. Комунистите са зло, което се представя за блага вест и благоденствие на масите.

Грозни и бездарни хора, които компенсират с месианство. Ужким спасяват бедните, а всъщност си лекуват комплексите, защото в месианската поза се чувстват важни.

7972

13

Zmee

30.06 2016 в 15:23

Това е от поредицата "британските учени откриха, че...".
Смехория!

3504

12

Иииих, тъкмо се зарадвах, че ще идва чичко Ленин с колхозите отново, пък то какво било?!

8020

11

sp666

30.06 2016 в 00:35

Пантарей, хич не ти е ясна sharing икономиката май. Тя е с най голям разтеж и с невероятна масова подкрепа и доверие. Само във фиансовата сфера оборотът е вече в десетки милиарди. И откъде ти хрумна ebay да го причисиш към share...

17668

10

Руслан

29.06 2016 в 20:41

Че промени има, има.
Ама че тоя е голем чешит, спор надали ще има.
И все пак да си беше дал материалчето на Дърева да му го допипне. Защото сме социалисти.

8884

9

Nimart

29.06 2016 в 20:08

Ку-ку!

73928

8

El Commandante

29.06 2016 в 19:48

Истината е че света се променя пред очите ни, късметлии сме че живеем в такова време...