Как Иран дърпа конците в Близкия Изток

Мира Даскалова 18 юни 2014 в 18:46 3040 8

Morgan Stanley

Конфликтът в Ирак притежава всички характеристики на религиозна война. Експерти предвиждат, че ще продължи години наред и стотици хиляди хора ще загинат, пише Business Insider.

Декстър Филкинс, журналист от New Yorker отбелязва: „Събитията в Ирак говорят за много по-всеобхватна война, простиращa се от иранската граница до Средиземноморския бряг“.

Последиците за Близкия Изток ще са фатални. Особено при силното желание от страна на Иран да властва над Багдад, а същевременно да ръководи и режима на сирийския президент Башар ал-Асад.

Основният интерес на Иран е да запази Шиитския полумесец (на снимката), който е с преобладаващо шиитско население и е разположен от Иран до средиземноморския бряг на Ливан.

Това е причината Техеран с години да тренира иракски военни и да влияе на шиитското правителство на иракския премиер Нури ал-Малики.

Картата по-горе показва защо Ирак е толкова важен за Близкия Изток, насред разгарящата се религиозна война.

Разпределението на шиитско население в региона е следното – Иран – 91%, Ирак – 66%, Сирия – 16 %, Ливан – 30%.

Асад и Хизбула водят трудна битка срещу преобладаващото сунитско мнозинство в Сирия. Техеран се нуждае от безопасна линия от Иран до Дамаск и Бейрут. За да я направи, трябва да спре бунтуващото се сунитско малцинство в Ирак.

Докато региона пламти от конфликти, Иран се готви да го завладее. Събитията в Сирия и Ливан, както и капитулацията на САЩ в региона, са от полза за Техеран.

За целта Иран се стреми бързо да подсигури Багдад и  е готов да приеме помощ дори от САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови