Quantcast

Как ЕС ще накаже Русия

OFFNews Последна промяна на 12 март 2014 в 21:55 8973 51

Владимир Путин. Снимка: REUTERS/Shamil Zhumatov.
Владимир Путин. Снимка: REUTERS/Shamil Zhumatov.

Страните-членки на Европейския съюз стигнаха до консенус по това как да формулират санкциите срещу Русия, информира "Ройтерс".

Мерките срещу Русия включват замразяване на авоари и забрана за пътуване за отговорните за нарушаването на суверенитета на Украйна.

Документът е дълъг 7 страници и описва подробно ограничителните действия, които ще бъдат предприети срещу Москва, ако тя не се съгласи да сложи край на вмешателството си в Крим.

Външните министри на ЕС ще се срещнат в понеделник, за да одобрят или отхвърлят санкциите.

Ако те бъдат приети, това ще са първите санкции срещу Русия от падането на Желязната завеса насам.

Мерките са координирани със Съединените щати, Швейцария, Турция, Япония и Канада, за да може да се гарантира, че "мрежата от санкции" е възможно по-тясна и ефективна.

"Държавите членки трябва да предприемат съответните действия, за да предотвратят влизането или преминаването през териториите си на хора, отговорни за действия, които застрашават териториалната цялост, суверенитет и независимост на Украйна", се казва в първия член на документа.

Вторият член касае замразяването на сметки и икономически ресурси на хората, отговорни за действията, застрашаващи единството на Украйна.

Текстът е бил одобрен по “мълчаливата процедура”, според която нито една държава, която е член на ЕС, не е възразила на предложените формулировки до предварително указания час (13.00 ч. българско време).

Въпреки готовите вече санкции ЕС все още изготвя списъка с лица, които ще бъдат засегнати от тях, посочва "Ройтерс".

Във вторник в Лондон представители на Великобритания, САЩ, Италия, Франция, Германия, Швейцария, Полша, Турция и Япония са се събрали, за да обсъдят хората, които ще бъдат добавени в списъка, но не са успели да го завършат, но това ще стане до понеделник, е съобщил пред агенцията източник от ЕС.

Други източници твърдят, че Владимир Путин и руският външен министър Сергей Лавров няма да бъдат сред лицата, срещу които ще бъдат наложени санкции, за да се запазят отворени каналите за комуникация с Москва.

Санкциите ще обхванат приближени на Путин в службите за сигурност и армията, както и членове на руския парламент.

В миналото подобни наказания от страна на ЕС срещу Сирия, Либия и Иран са включвали списък от около 20 души, но Русия е много по-голяма от тези държави и има много повече връзки с Европа.

В случай, че Кремъл не се поддаде на натиска, Евросъюзът е решен да предприеме по-крути мерки, включващи оръжейно ембарго и други търговски ограничения, посочва "Ройтерс".

Въпреки това притесненията от отведния удар на Путин са големи. Европа разчита на Русия не само за вноса на газ, но има редица големи европейски инвестиции в Русия, като европейски банки са отпускали и заеми, които могат да станат лесна мишена за руските власти.

ЕС е налял близо 170 милиарда евро инвестиции в Русия, а близките търговски връзки възлизат на 335 милиарда евро за 2012 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.03 2014 в 15:45

Чета коментари и се чудя как някой още си мислят, че руснаците ходят с валенки и ватенки. Ами вижте им само как е организиран нета - на хиляда светлинни години са пред нас. Въобще тука някой пишещи май не са си показвали носа извън БГ или най-много са ходили до съседните среди и наблягат на турските сериали, доктор хаус и морски патрули.Да сте забелязали, че у нас руски филми не дават и руски програми са обикновено или 1 или най-много 3, за разлика на всякакви други. Събудете се, и аз дори не съм буден от тоталното облъчване какво казал Станишев или Бареков или Местан за Борисов. Само това са нашите жълтини

14.03 2014 в 01:19

Е.... как бе пич, имам си едно чудно руско менгеме, през 90-те го купих от пазара в Димитровград. Дано не стане така , че да не мога да му намеря резервни части.

13.03 2014 в 22:42

Лелееей ! Поля, с шунда кат на Царя Пушка стволя и Течо Смърта са се показали като истински глобални путински анал лизатори :-)))
Аз, за да не им слизам на нивото помиярско, само бих ги попитал да отговорят тука писмено - коя от следните стоки, които ползват е руско производство: автомобил, телефон, компютър, дънки,химикалка, тетрадка..., може и да продължим, ама айде нема нужда :-)))
Кажете си бе, помиярите :-)))

13.03 2014 в 16:47


Ники, студената война не стана "гореща" защото тогава всички имаха какво да губят.
Сега не е така. Огънят гори пред бърлогата на мечката и тя знае, че ако се скрие вътре, ще почнат да хвърлят жаравата по нея и накрая ще и смъкнат кожуха.
Доларът бърза да се разправи с противниците докато не са заякнали достатъчно.


13.03 2014 в 16:36


Лорде, великата жълта империя непременно ще се изправи срещу обонго някъде към 2020. Тогава обонго ще прави бонго бонго гонго гонго. И ние с него.

13.03 2014 в 15:24

Актуален политически виц: Гьоринг се събудил с крясъци и изтичал при Хитлер:-Майн фюрер, да знаеш какъв кошмар сънувах! Украйна и Русия се канеха да се бият, а Германия ги сдобряваше!

13.03 2014 в 15:21

Преди години, когато ловувах по руските безкрайни полета, руснаците си разказваха един виц.
"Защо СПИНА е най-малко разпространен в Русия и в Япония, ми защото Япония е отдавна в 21 в. и са намерили лек, а пък Русия е още в 19, и тогава още не е имало СПИН"

13.03 2014 в 14:18

Е, аз чак толкова надълбоко в геополитиката не мога да се гмурна, гледам предимно от моята си камбанария и това което виждам е, че вследствие на събитията в Украйна и Крим, ще страдат доста повече руснаците отколкото ЕС и САЩ.
В момента Русия са доста по зависими от външният свят отколкото по времето на СССР, каквото и да говорят.
Даже четох някаква статия на някакъв професор който горко лееше сълзи, че руската младеж е станала такава меркантилна и си иска айпадите и воюитоните и найк и какво ли още не вместо да се облекат с ватенки и валенки и да бранят страната си до последен дъх.

Вероятно си прав за Китай, но тогава защо великата жълта империя не изправи гордо снага срещу обонго?

13.03 2014 в 14:14

Русия няма да отстъпи, не и този път според мен, през Студената Война не се ползва ядрено оръжие, защото Руснаците ги беше страх, страх ли ги е сега? Нима ще покажат на света че те само лаят а не хапят? Не мисля, нека да видим как Европа може да спре Русия, като Русия е по-голяма от континента ни :D :D :D
САЩ лека по-лека се опитва да отслаби Русия, първо чрез Сирия (Има важни пристанища и авиостанции [руски"> там), сега чрез Украйна, Русия не направи нищо в Сирия, но тук вече прекалиха Американците.
Ще видим какво ще се случи :)

13.03 2014 в 14:10

Без коментар:

"Русия не изключва ответни санкции в случай на наказателни мерки от страна на САЩ и ЕС, но се надява, че Западът ще се ограничи само с политически санкции, без да засяга търговско-икономическите отношения. Това съобщи РИА "Новости", позовавайки се на зам. министърът на икономиката Алексей Лихачьов.
"Ние сме готови за всякакво развитие на събитията, анализираме всички варианти, но се надяваме, че това ще бъдат конкретни политически санкции, а не широк блок от някакви търговско-икономически решения. Ние ще действаме огледално и нашите санкции ще бъдат симетрични", обясни Лихачьов.Той смята, че негативните тенденции в икономическите отношения между руската и украинската страна в близките месеци ще се запазят."