Как ЕС ще накаже Русия

OFFNews 12 март 2014 в 21:55 9695 51

Владимир Путин. Снимка: REUTERS/Shamil Zhumatov.
Владимир Путин. Снимка: REUTERS/Shamil Zhumatov.

Страните-членки на Европейския съюз стигнаха до консенус по това как да формулират санкциите срещу Русия, информира "Ройтерс".

Мерките срещу Русия включват замразяване на авоари и забрана за пътуване за отговорните за нарушаването на суверенитета на Украйна.

Документът е дълъг 7 страници и описва подробно ограничителните действия, които ще бъдат предприети срещу Москва, ако тя не се съгласи да сложи край на вмешателството си в Крим.

Външните министри на ЕС ще се срещнат в понеделник, за да одобрят или отхвърлят санкциите.

Ако те бъдат приети, това ще са първите санкции срещу Русия от падането на Желязната завеса насам.

Мерките са координирани със Съединените щати, Швейцария, Турция, Япония и Канада, за да може да се гарантира, че "мрежата от санкции" е възможно по-тясна и ефективна.

"Държавите членки трябва да предприемат съответните действия, за да предотвратят влизането или преминаването през териториите си на хора, отговорни за действия, които застрашават териториалната цялост, суверенитет и независимост на Украйна", се казва в първия член на документа.

Вторият член касае замразяването на сметки и икономически ресурси на хората, отговорни за действията, застрашаващи единството на Украйна.

Текстът е бил одобрен по “мълчаливата процедура”, според която нито една държава, която е член на ЕС, не е възразила на предложените формулировки до предварително указания час (13.00 ч. българско време).

Въпреки готовите вече санкции ЕС все още изготвя списъка с лица, които ще бъдат засегнати от тях, посочва "Ройтерс".

Във вторник в Лондон представители на Великобритания, САЩ, Италия, Франция, Германия, Швейцария, Полша, Турция и Япония са се събрали, за да обсъдят хората, които ще бъдат добавени в списъка, но не са успели да го завършат, но това ще стане до понеделник, е съобщил пред агенцията източник от ЕС.

Други източници твърдят, че Владимир Путин и руският външен министър Сергей Лавров няма да бъдат сред лицата, срещу които ще бъдат наложени санкции, за да се запазят отворени каналите за комуникация с Москва.

Санкциите ще обхванат приближени на Путин в службите за сигурност и армията, както и членове на руския парламент.

В миналото подобни наказания от страна на ЕС срещу Сирия, Либия и Иран са включвали списък от около 20 души, но Русия е много по-голяма от тези държави и има много повече връзки с Европа.

В случай, че Кремъл не се поддаде на натиска, Евросъюзът е решен да предприеме по-крути мерки, включващи оръжейно ембарго и други търговски ограничения, посочва "Ройтерс".

Въпреки това притесненията от отведния удар на Путин са големи. Европа разчита на Русия не само за вноса на газ, но има редица големи европейски инвестиции в Русия, като европейски банки са отпускали и заеми, които могат да станат лесна мишена за руските власти.

ЕС е налял близо 170 милиарда евро инвестиции в Русия, а близките търговски връзки възлизат на 335 милиарда евро за 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!