Станишев уклончив дали ще подкрепи санкции към Украйна

OFFNews 19 февруари 2014 в 16:38 9320 8

Сергей Станишев

Снимка БГНЕС

"Това е въпрос на правителството, нека съберем информация." Така лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от журналиста Веселин Желев, отговори в Брюксел на въпроса дали ще подкрепи евентуални санкции срещу Украйна. 

Председателят на ПЕС отказа да изрази ясна позиция, като заяви, че "решенията ще се вземат в диалог, включително с политическите сили, които са в правителството".

Според Станишев поставянето на Украйна пред избор между ЕС и Русия "само влошава нещата". Той все пак изтъкна, че санкции не са изключени, "ако продължи тази агресия". Лидерът на БСП посочи, че и двете страни в конфликта са отговорни за ескалацията на напрежението, но коментира, че "властите имат по-голяма отговорност".

"Най-важното е да се спре насилието и загубата на човешки живот (...). Политическият диалог трябва незабавно да бъде възстановен, което да създаде условия за стабилизация и функциониране на държавата. Има сили и от двете страни, които тласкат страната към разделение и това представлява най-големият риск в Украйна", коментира Сергей Станишев.

OFFNews припомня, че по-рано днес в Брюксел се проведе извънреден брифин заради снощните сблъсъци в Киев. Евродепутатът Елмар Брок, който е председател на Комисията по външни работи на ЕП, заяви в изказване, че Съюза обмисля санкции срещу властта в Украйна. Външните министри на страните-членки в ЕС ще обсъдят въпроса на извънреден съвет в Брюксел в четвъртък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!