Извършва ли Израел геноцид в Газа? Тръгна делото в Международния съд на ООН

OFFNews 11 януари 2024 в 14:53 1199 1

Международният съд

Снимка Getty Images

Международният съд на ООН

Международният съд на ООН разглежда делото, заведено от Южна Африка, обвиняващо Израел в извършване на геноцид срещу палестинците в Газа, съобщиха Си Ен Ен и Би Би Си. 

В изявление представители на Южна Африка призоваха съда да нареди на Израел да спре военните операции в Ивицата. Съдът ще излезе само със становище по обвиненията в геноцид, тъй като делото не е наказателен процес. Очаква се съдиите да се произнесат първо по спешното искане на Южна Африка за незабавно прекратяване на военната операция. Решението може да отнеме няколко седмици и едва след това съдиите ще обсъдят обвиненията в геноцид.

Израел категорично отхвърли обвинението като "неоснователно".

По време на заседанието стотици хора се събраха пред Двореца на мира на Международния съд, като се стигна и до грозни сцени, отбелязва изданието. Стигана се до намеса на нидерландската полиция в опит да задържани протестиращи палестинци и израелски поддръжници.

Стотици хора, развяващи палестински знамена призоваваха за прекратяване на огъня. Израелски поддръжници поставиха екран, показващ изображения на някои от заложниците, които все още се държат в Газа. Пропалестински протести имаше и в Кейптаун, Южна Африка.

Южна Африка представя изложенията си пред съда днес, а Израел ще представи своята защита в петък.

Според представители на Южна Африка действията на Израел "целят да доведат до унищожаването на значителна част от палестинската национална, расова и етническа група".

В изявлението се казва още, че "Израел убива палестинци в Газа, причинява сериозни телесни и психически наранявания и налага условия на живот, предназначени да доведат до физическото унищожение на палестинците". Освен това представители на обвинението призовават съдът да приложи спешно "временни мерки", включително прекратяване на всички военни действия в Газа от страна на Израел. 

Израел защити действията си в Газа, заявявайки, че отговаря на смъртоносните атаки на "Хамас" от 7 октомври 2023 г., нминистърът на правосъдието на Южна Африка Роналд Ламола контрира, че никаква атака „не може да е оправдание или да защити нарушенията на Конвенцията [за геноцида] ".

Израел е страна по Конвенцията за геноцида от 1948 г., която дефинира геноцида и задължава държавите да го предотвратяват.

Международният съд е върховният съд на ООН, базиран в Хага, Нидерландия. Неговите решения са теоретично правно обвързващи за страните, но не подлежат на изпълнение.

През 2022 г. съдът нареди на Русия „незабавно да спре военните операции“ в Украйна, заповед, която беше пренебрегната.

Според международното право геноцидът се определя като извършване на едно или повече действия с намерение да се унищожи, изцяло или частично, национална, етническа, расова или религиозна група.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

1

GB

11.01 2024 в 22:00

Сложна е ситуацията, но се замислих за годините на "геноцид" и колко ли са останалите "неизбити" хора на територията на ивицата.
Има ли такива?
Колко са били палестинците там през 1953, 1963, 1973, 1983, 1993, 2003, 2013 и 2023? Докато са били подложени на този "геноцид".


 
X

Мистерии в Хераклея Синтика