Южна Африка с иск срещу Израел за ''геноцид'' в Газа, Международният съд ще изслуша аргументите

Израел отхвърля с отвращение клеветата, разпространена от Южна Африка и нейния иск в Международния съд, реагираха от израелското външно министерство

OFFNews 04 януари 2024 в 11:12 967 1

Международният съд на ООН

Снимка Getty Images

Международният съд на ООН

Международният съд на ООН ще изслуша аргументите на Южна Африка и Израел след внесения от Претория иск, с който твърди, че Израел извършва "геноцид" в ивицата Газа, предаде Франс прес.

На 29 декември Южна Африка поиска от най-висшата съдебна институция на ООН да издаде спешна заповед, в която да обяви, че Израел нарушава задълженията си по Конвенцията за геноцида от 1948 г. при военните си действия срещу палестинската групировка "Хамас" в Газа.

Днес Международният съд постанови, че ще изслуша аргументите на Южна Африка и Израел следващата седмица на 11 и 12 януари.

Южна Африка настоява съдът да нареди спешно спирането на военните операции в Газа с мотива, че Израел "извършва геноцид срещу палестинското население в Газа".

"Израел отхвърля с отвращение клеветата, разпространена от Южна Африка и нейния иск в Международния съд", реагира в социалната мрежа "Х" говорител на израелското външно министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика