Източна Украйна започна референдума за отделяне от Киев

OFFNews 11 май 2014 в 09:18 12933 21

Гласуването на референдума за статута на източноукраинските области Донецка и Луганска започна днес в 8 часа местно време, предадоха украинските и руските информационни агенции.

Допитването и на двете места се състои от един – единствен въпрос: Подкрепяте ли акта за държавна самостоятелност на Донецка, съответно Луганска, народна република. За провеждането на референдума са сформирани повече от 1500 избирателни комисии по места.

Референдумът в Източна Украйна се провежда на фона на нестихващи сблъсъци между властите в Киев и про-руски настроените сепаратисти в Източна Украйна. Районът стана поле на поредни стълкновения в последните дни. И снощи в гр. Славянск имаше престрелка, както и взривяване на артилерийски снаряди, предаде РИА Новости. Сражението бе в района на Комбикормовия завод в покрайнините на града, намиращ се под контрола на привържениците на федерализацията.

„Референдумът в самопровъзгласената Донецка народна република може да й даде право на самоопределение, но не и суверенитет", коментира пред журналисти в Донецк председателят на ЦИК на народната република Роман Лягин, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Може би следващата крачка ще бъде още един референдум, на който ще попитаме искаме ли да се присъединим към Русия или искаме да останем в състава на Украйна - унитарна или федерална, или пък да станем самостоятелна държава", добави той.

Първите резултати от референдума ще станат известни 2-3 часа след затварянето на последното изборно бюро в 22 ч. местно време, каза още Лягин.

От Донецката областна държавна администрация съобщиха, че проруските активисти планират да завземат близо 80 училища в Донецк заради провеждането на референдума.

Вчера при антитерористична операция в района на град Славянск пък бе задържана група въоръжени поддръжници на федерализацията. При огледа на автомобила, в който пътували, бяха открити кутии с бюлетини за гласуване на референдума за статута на Донецката народна република. Бюлетините бяха над 100 хиляди, всички вече попълнени с отметки в графата „Да" за подкрепа на независимостта на ДНР.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд вече изявиха единно мнение, че референдумът е незаконен. Лидерите на двете европейски държави предупредиха Русия, че страната ще си понесе „последствията", ако изборите за президент в Украйна, насрочени за 25 май, се провалят.

Самият президент на Русия Владимир Путин тази седмица публично „помоли“ поддръжниците на федерализацията в Източна Украйна да отложат референдумите. Те обаче не приеха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!