Изследване: Мозъкът "изгнива" от цигарите

Последна промяна на 26 ноември 2012 в 09:31 3180 5

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Мозъкът "гние" заради пушенето, то уврежда паметта, способността за учене и мисловната дейност. Това са изводи от изследване, направено в King's College в Лондон и цитирано от Би Би Си.

Изследването обхваща 8800 души над 50-годишна възраст. Те са били подложени на тестове, при които участниците е трябвало за запомнят нови думи или да назоват колкото могат повече животни за една минута. Едни и същи тестове са били приложени след 4 и след 8 години.

Резултатите потвърдили, че резултатите на пушачите са по-лоши от тези на непушачите.

"Проучването потвърждава връзката между пушенето и високото кръвно налягане и големия риск от увреждането на паметта и способността за учене, водещи до деменция", коментира д-р Саймън Райдли от организацията Alzheimer's Research.

То показва още, че негативното влияние върху мозъчната дейност оказват и високото кръвно налягане и наднорменото тегло, но в по-малка степен от цигарите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.11 2012 в 15:45

@Това са изводи от изследване, направено в King’s College в Лондон и цитирано от Би Би Си

27.11 2012 в 02:29

Наистина харесвам тази медия и затова ще Ви попитам с чисто любопитство, без задни мисли и идея за заяждане:
Чета тук и там разни изследвания за каквото се сетите и резултатите - ту така, ту иначе. Та въпросът ми е - от къде черпите информация за тия изследвания и имат ли изобщо някаква научна стойност или си говорим за домашното на 15 годишни ученици? ...
Ако Вие не отговорите, няма кой :) Иначе ние съвсем не такива заключения сме срещали по баш тия въпроси... Обаче от друга страна, като прочете нещо такова човек, се обърква и почва да мисли глупости :)))

26.11 2012 в 12:51

Дедо поп направи откритие: в редакцията на Офнюз много се пуши.

26.11 2012 в 10:24

Ясно защо са протестите заради забраната за пушене на публични места...

26.11 2012 в 10:16

Тази статия преоткри топлата вода! :)

Нищо, явно на пушачите е хубаво да им се напомня, че не запомнят, а в България са бая!

Със сигурност, мозъкът дава фира и при липса на активна мозъчна дейност, която съвременното консуматорско общество, обаче, не предлага и не предполага.... Ама не са ни спрели дрънкулките, с които ни заиграват по моловете. Нито умните телефони, дето са наистина толкова умни, че не изискват при експлоатацията си мозък, ами само пръстче!

Който не е гледал Wall-E - да го гледа задължително!!! :)