Не се плашим от сирените. Влизаме в убежището, след това продължаваме да лекуваме: как работи полевата болница на Израел в Украйна

Александра Маркарян 12 април 2022 в 17:41 2709 1

Миналата нощ два пъти чухме сирени. Всички отидохме в убежището. Някой извади китара и всички започнахме да пеем. Беше нещо като социално събиране. За нас не е плашещо. Когато се чуе сирена, много тихо отиваме там, след което излизаме и продължаваме работата си. Израелците не се вълнуваме много от тези неща. Правим това, което трябва, разказва д-р Рами Саги.

Лекарят ръководи екипа медици в полевата болница на Израел в Украйна "Сиеяща звезда", разположена в западния украински град Мостика, близо до полската граница. Тя работи от втората половина на март, а днес д-р Саги разказа чрез онлайн пресконференция как функционира тя и направи виртуална обиколка на разположените в палатки в двора на училище отделения.

Събитието организира Министерството на външните работи на Израел. OFFNews се включи в него със съдействието на посолството на Израел в България.

Над 3700 пациенти са получили грижа в полевата болница, която разполага с най-съвременно оборудване и лекари с различни специалности и от която дори правят операции заедно с местната болница. Имаме отлично сътрудничество с медицинските специалисти на Украйна, в частност - от Лвовска област, казва медикът.

Д-р Саги показва училищния кабинет, превърнат в лаборатория.

В полевата болница има кардиология, педиатрия и др. отделения. Физиотерапевт извършва рехабилитация, психолози работят с хората.

Идват както бежанци, преди да напуснат страната през границата с Полша, така и хора, които се местят от райони с бойни действия в по-спокойни, но в родината им. Най-голямата група пациенти с хронични заболявания, но не само. Мнозина имат нужда и от психологическа помощ, която им осигуряваме, разказва д-р Рами Саги, а също пациенти с белодробни проблеми. Има и много тежки случаи на хора, които се нуждаят от апаратна вентилация, за да живеят.

Болницата е снабдена с всички необходими лекарства, има и модерно оборудвана лаборатория. Медикаментите се съхраняват в кабинет в сградата на училището, в нея е и лабораторията, показва д-р Саги. Не на последно място израелската мисия се грижи и за осигуряването на храна.

Предстои през следващите месец и половина в Украйна да пристигнат шест самолета от Израел с храна, лекарства и продукти от първа необходимост. Те ще стигнат до различни региони, включително до горещата точка на войната, започнала с нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари: Източна Украйна.

Ще продължим да подкрепяме изправените пред истинска трагедия, опустошаваща страната им, украинци. Вярваме, че ръководството на Украйна оценява подкрепата ни, казват от израелската мисия и уверяват: "никой не може да го направи по-добре от Израел", Израел има много богат опит с медицинската работа в полеви условия.

Д-р Саги е педиатър, специализирал и медицинско управление. Има солиден опит с работа в полева болница зад гърба си. Част е от такава през 2010 г. в Хаити, когато опустошително земетресение с магнитуд 7 отнема живота на 170 хил. души и ранява 250 000.

Д-р Рами Саги

Когато стига до палатката на педиатрията, той показва с гордост пред камерата "най-щастливото" място в болницата. "Посрещаме ги топло, подаряваме им играчки" - казва д-р Саги за децата и добавя: "Ако сте педиатър, ще бъдете щастлив да работите тук".

Лекарят казва, че близо 80-членния екип дежури денонощно. Предизвикателствата пред него са свързани не само с лечението на пациентите, а и с обучението на лекари, медицински сестри, парамедици, студенти по медицина, които пристигат при тях от различни части на Западна Украйна за обучения.

Сегашният екип в болницата е вторият, който Израел изпраща в болницата си в Украйна. Всеки се сменя през две седмици. В края на настоящата третият екип ще бъде изпратен в Мостика. Журналист пита има ли недостиг на желаещи специалисти, които да заминат за Украйна. Напротив. Има по трима, четирима кандидати за място - отвръща д-р Саги. В момента с тях работи дори бразилски лекар. Има и много доброволци от страната, които помагат например с превода от украински на английски и други езици. "Много хора тук не говорят друг език, освен украински, и това ни помага много", казва виртуалният ни гид д-р Саги.

Фокусът тук е да служим на бежанците, преди да напуснат страната; да служим на местното население; да служим на региона и да обучаваме медицинския персонал от града и региона, казват от израелската мисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!