Израел ще стане основен доставчик на газ за Европа, обяви премиерът Яир Лапид

Александра Маркарян 25 октомври 2022 в 12:36 4178 0

Премиерите на Израел и Нидерландия Яир Лапид и Марк Рюте

Снимка Министерство на външните работи на Израел

Премиерите на Израел и Нидерландия Яир Лапид и Марк Рюте

"В близко бъдеще Израел ще стане основен доставчик на газ за Европа." Това заяви министър-председателят Яир Лапид по време на среща с нидерландския си колега Марк Рюте, проведена вчера в Тел Авив, информира външното министерство на страната.

След разговор на четири очи помежду им двамата са провели разширена среща с екипите си. В нея е участвала и Карин Елхарар - министър на енергетиката на Израел.

"Министърът на енергетиката е тук, така че има още един важен въпрос, който ще бъде обсъден днес, а именно бъдещето на енергетиката в сложни времена. В четвъртък ще подпишем историческо споразумение с Ливан. А Израел в близко бъдеще ще стане основен доставчик на газ за Европа. Междувременно трябва да работим заедно, за да намерим средносрочни и дългосрочни решения за зелената енергия и възобновяемите енергийни източници", казва Лапид, цитиран от министерството.

Става въпрос за споразумението, постигнато между Израел и Ливан по-рано през октомври. Чрез посредничеството на САЩ двете страни договориха определяне на икономическите си граници във водите на Средиземно море. Споразумението отвори пътя за проучване и експлоатация на потенциално богати подводни находища на петрол и природен газ, особено на разработването на ключовото газово находище Кариш, и износа им за Европа. 

Неслучайно тогава Лапид нарече споразумението "историческо", което ще укрепи израелската сигурност, ще донесе милиарди" на Израел и ще осигури стабилност на северната ѝ граница. Преди това месеци наред групировката "Хизбула" - член на ливанското правителство и подкрепяна от Иран - заплашваше да нападне Израел, ако пристъпи към разработване на газовото находище. Наред с обявяване на споразумението ливанските власти тогава оповестиха, че "окончателният вариант на предложението удовлетворява Ливан, отговаря на неговите изисквания и запазва правата му върху природните му ресурси". Дойде и уверение, че "Хизбула" също е приела споразумението.

Израел даде "зелена светлина" на гръцката компания Energean - лицензирана да изпомпва газ от находището - да започне тестването на газопровода, което се очаква да продължи месец.

След постигане на разбирателството между Израел и Ливан дойдоха и критики. Бившият министър-председател и настоящ опозиционен лидер Бенямин Нетаняху. Той обвини Лапид и министъра на отбраната Бени Ганц, че са се "предали на шантажа на "Хизбула" и че "прехвърлят израелски стратегически активи на "Хизбула". Според него "Хизбула" ще използва милиардите от газа, за да се въоръжи с ракети и снаряди срещу гражданите на Израел, а Иран ще се позиционира срещу Рош Ханикра (кибуц в Северен Израел, разположен на средиземноморския бряг) и израелските газови резервоари". Нетаняху нарече решението "опасно" и взето "на тъмно".

Вчера Лапид и Рюте са обсъдили сътрудничество в областта на енергетиката между Израел и Европа, изпаднала в енергийна криза вследствие на войната в Украйна. Двамата държавни лидери са говорили още съвместни действия, свързани с климата и изкуствения интелект. Не са подминали и иранския въпрос, като акцентът е бил поставен върху протестите в Иран. Лапид е изразил признателност към жените в Иран в борбата им за основни права - пише Министерството на външните работи на Израел.

"Ако погледнем демонстрациите в Иран, те, според мен, са вдъхновение за всички нас. Хора, които са готови да се борят, особено жени, които са готови да се борят за свобода и да рискуват живота си за основни права", е цитиран да казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови