Израел се готви за военна намеса в Сирия

21 юли 2012 в 11:32 1615 0

Ехуд Барак, министър на отбраната на Израел. Снимка: БГНЕС
Ехуд Барак, министър на отбраната на Израел. Снимка: БГНЕС

Израел се подготвя за евентуална военна намеса в Сирия в случай, че сирийското правителство доставя ракети или химическо оръжие на ливанската ислямистка групировка "Хизбула". За това предупреди израелският министър на отбраната Ехуд Барак, цитиран от Ройтерс.

"Инструктирах армията да засили разузнавателната подготовка и да подготви каквото е необходимо, така че ако се наложи, да можем да проведем операция. Следим възможния трансфер на напреднали бойни системи, основно ракети земя-въздух или тежки ракети земя-земя, но е възможно да има и трансфер на химическо оръжие от Сирия за Ливан", заяви Барак в интервю за телевизия "Канал 10".

Изявлението идва след като на 18 юли беше извършен атентат срещу израелски граждани в България. Израел продължава да твърди, че най-вероятните извършители са "Хизбула" и Иран. 

В четвъртък Ехуд Барак направи обиколка на Голанските възвишения - стратегическо плато, което Израел отне от Сирия по време на Близкоизточната война през 1967 г. и откъдето може да се наблюдава движенията във вътрешността на Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови