Израел разположи ракетоносци в Червено море в отговор на атаките от йеменските бунтовници хути

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей призова мюсюлманските държави да спрат износа на петрол и храни за Израел

Кристина Минчева 01 ноември 2023 в 14:37 2622 1

Израелски военноморски кораби в Червено море (Израелски отбранителни сили)

Снимка Израелски отбранителни сили

Израелски военноморски кораби в Червено море

Израелските отбранителни сили (IDF) съобщиха, че са разположили ракетоносци в Червено море като подкрепления, ден след като йеменските бунтовници хути потвърдиха, че са извършили ракетни атаки и атаки с дронове срещу израелска територия близо до южния курортен град Ейлат.

Изображения, разпространени от военните, показват корвети от клас Саар, патрулиращи близо до пристанището Ейлат в Червено море, което Израел вижда като нов военен фронт, съобщава Y Net News.

Движението "Хути" заяви във вторник, че е извършило три атаки с дронове и ракети срещу Израел от началото на войната между "Хамас" и Израел на 7 октомври. То е извършено в отговор на все по-мащабните военни действия на израелската армия срещу "Хамас" в Ивицата Газа. Министър-председателят на правителството на хутите Абделазиз бен Хабтур потвърди пред АФП, че "тези безпилотни самолети са от Йемен" и обеща, че ще има още подобни атаки, "за да помогне на палестинците да победят".

Тогава Израелските отбранителни сили съобщиха, че са идентифицирали "въздушна цел", приближаваща се към израелска територия близо до южния курортен град Ейлат. Ракетата земя-земя е била прихваната над Червено море, преди да достигне курортния град.

Жителите на града, който е препълнен с израелци, разселени от нападението на "Хамас" в южната част на Израел и атаките на "Хизбула" на север, съобщават, че са чули експлозии. Те са прозвучали след прихващането на снаряда, преди той да навлече в израелското въздушно пространство.

Военните увериха, че нападението не е предизвикало заплаха за цивилни граждани и изразиха подозрението си, че то е извършено от територията на Йемен, а израелският съветник по националната сигурност Цахи Ханегби определи атаките на хусите като "нетърпими".

Ракетите и безпилотните самолети, изстреляни срещу Израел от района на Червено море са били свалени или са неуспешно изстреляни, пише Y Net News. При инцидент от 27 октомври Израел съобщава, че хусите стоят зад атака с дрон, която предизвика експлозии в два египетски града край Червено море. Предполага се, че те са били предназначени да ударят Израел.

Хусите са част от свързания с Иран регионален съюз, враждуващ срещу Израел и Съединените щати, който включва ливанската групировка "Хизбула" и подкрепяните от Иран сили в Ирак. Хусите управляват части от Йемен, включително столицата Сана.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей призова мюсюлманските държави да спрат износа на петрол и храни за Израел

Държавните ирански медии съобщават, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей призова мюсюлманските държави да спрат износа на петрол и храни за Израел, като настоява за прекратяване на бомбардировките в Ивицата Газа.

"Бомбардировките над Газа трябва да спрат незабавно... Пътят на износа на петрол и храни за ционисткия режим трябва да бъде спрян“, казва Хаменей пред група студенти в Техеран.

Духовните управници на Иран неколкократно предупредиха Израел за ескалация на конфликта, ако не се сложи край на агресията срещу палестинците. Иранските власти посочиха, че подкрепяните от Техеран подставени лица в Близкия изток, вече са готови да действат.

Хаменей обвинява Съединените щати в съучастничество в "скорошните престъпления на Израел срещу палестинците".

"Ислямският свят не бива да забравя, че решаващият въпрос за Газа е, че тези, които застанаха срещу потиснатата палестинска нация, бяха Съединените щати, Франция и Великобритания“, съобщава Хаменей под скандирания "Смърт на Израел" и "Смърт на Америка".

Израел, който Техеран отказва да признае, отдавна обвинява иранските духовници, че подклаждат насилие, като доставят оръжие на "Хамас".

Техеран обаче твърди, че оказва морална и финансова подкрепа на групировката, която контролира Ивицата Газа.

"Едно от безсрамните действия на Запада е обвиняването на палестинските бойци в тероризъм", смята аятолах Али Хаменей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

01.11 2023 в 17:06

После да идват насам. Към Черно море. Рашките се сдобиха с още един враг. За кацата няма да остане място къде да се скрие.
 
X

Да помогнем на украинските деца!