Израел подготвя отзоваването на посланика си от Полша

OFFNews 12 февруари 2018 в 10:41 4150 0

Айелет Нахмяс-Рабин

Снимка Hadas Parush/Flash90

Айелет Нахмяс-Рабин

Израел подготвя изтеглянето на дипломатическия си представител от Полша в отговор на приетия от полския Сенат закон, криминализиращ обвиненията, че "полската нация или държава" е била съучастник на нацисткия Холокост.

Членовете на влиятелния Комитет по външна политика и отбрана в Кнесета подготвят искане Израел да оттегли посланика си от Полша, пише "Times of Israel".

Предложението за отзоваване на посланик Анна Азари дойде от Айелет Нахмяс-Рабин, която членува в Ционисткия съюз и в Комитета по външна политика, и вече има подкрепата и на опозиционни, и на коалиционни депутати.

Полският закон, който беше подписан миналата седмица и от президента Анджей Дуда, но все още не е получил окончателното одобрение на Конституционния съд, доведе до политическа криза между Полша и Израел.

Йерусалим казва, че законодателството, което криминализира обвиняването на полската нация или държава в престъпления на Холокоста, ще възпрепятства свободата на словото относно Холокоста. САЩ също остро се противопостави на закона, заявявайки, че той може да навреди на стратегическите отношения на Полша с Израел и САЩ.

Нахмяс-Рабин предлага Комитетът да проведе вътрешен дебат по въпроса, след който официално да призове правителството да отзове посланика си, като по този начин окаже натиск над Полша, за да подчертае сериозността на въпроса.

Все още не е ясно каква е позицията на председателя на Комитета, уточнява изданието.

Ясна е обаче позицията на министър-председателя на Израел. Бенямин Нетаняху определи закона като "необоснован" и подчерта, че "историята не може да бъде пренаписвана".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови