Полша одобри закон, отричащ участието ѝ в Холокоста и събуди яростта на Израел

OFFNews 01 февруари 2018 в 15:14 5760 0

Входът към Аушвиц - комплексът от нацистки концентрационни лагери в Южна Полша, където повече от 1 млн. души - евреи, роми, хомосексуални, поляци, съветски затворници - намират смъртта си.

Полският Сенат одобри спорен закон, криминализиращ обвиненията, че "полската нация или държава" е била съучастник на нацисткия Холокост, на който Израел реагира изключително остро.

Министерството на външните работи на страната обяви, че "твърдо се противопоставя" на закона, пишат Ройтерс и АП. "Израел се отнася изключително сериозно към всеки опит за оспорване на историческата истина. Никой закон няма да промени фактите", се казва в позицията на министерството.

Законопроектът забранява описването на нацистките лагери на смъртта в Полша като "полски". Той определя глоба или затвор до 3 г. за нарушителите.

Документът, одобрен снощи от горната камара на полския парламент с 57 на 23 гласа и двама въздържали се, трябва да бъде подписан и от президента, преди да влезе в сила.

Държавният глава Анджей Дуда заяви, че страната има правото "да защити историческата истина", но председателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша Доналд Туск зае друга позиция - че със законопроекта полските власти вредят на интересите на страната си.

Какво казва законът

Той казва, че всеки, който, противно на фактите, твърди публично, че полската нация или държава е отговорна или е сътрудничила на престъпленията на Третия райх... подлежи на наказание до 3 години затвор.

В същото време текстът уточнява, че не е извършено престъпление, ако става въпрос за художествена или културна дейност.

Неясно е дали формулировката "нация или държава" включва отделни личности, но тя се приема по този начин от много израелски наблюдатели, отбелязва Би Би Си.

Реакцията на Израел

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетахяху описа законопроекта като опит за пренаписване на историята и отричане на Холокоста. Реакцията му бе особено гневна, защото проектът бе приет само няколко дни, след като полският президент обеща да насърчи диалога с Израел относно законопроекта. Депутати от различни фракции в Израел се обединиха, за да осъдят полския законопроект.

От мемориала на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим коментираха, че законът заплашва свободното и открито обсъждане на участието на поляци в преследването на евреи през онази епоха.

"Този закон може да скрие историческата истина чрез ограниченията, които налага върху изказвания за пряко или косвено съучастие на части от полското население в престъпления против евреи, извършени на полска земя по време на Холокоста", заяви организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови