Израел очаква европейските държави да преместят посолствата си в Йерусалим

OFFNews 11 декември 2017 в 11:08 5704 3

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху отправи индиректна покана към европейските правителства да преместят посолствата си в Йерусалим, след като миналата седмица обещание за това направи американският президент Доналд Тръмп, който обяви, че признава светия град за столица на Израел.

Решението бе посрещнато с вълна от насилие и протести в мюсюлманския и арабския свят. Арабската лига призова то да бъде оттеглено. Европейски лидери, сред които от Франция и Германия, също изразиха сериозните си опасения от последствията и призоваха за мирно разрешаване на въпроса чрез преговори между палестинците и Израел. Турският президент бе далеч по-остър - Ердоган директно нарече Израел терористична държава, на което Нетаняху отвърна, че не приема да го поучава лидер, който бомбардира кюрдски села в родината си, помага на терористи да убиват невинни хора и хвърля журналисти в затвора.

Израелската реакция не приключи с реторика. Нетаняху замина за Европа, където първо се срещна с френския президент Еманюел Макрон, а днес пристигна в Брюксел за среща с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и европейски външни министри.

При пристигането си в Брюксел Нетаняху изрази очакването си повечето европейски държави да последват примера на САЩ и да преместят посолствата си от Тел Авив в Ерусалим.

Йерусалим е историческата столица на Израел и решението на президента Доналд Тръмп за преместване на посолството на САЩ там не е заплаха за мира, а възможност за постигането на мир, изтъкна израелският премиер и добави, че е време палестинците да признаят Израел със столица Ерусалим.

Посещението на Нетаняху в Брюксел е първото от 22 години насам. Могерини припомни този факт и отбеляза, че това е "твърде дълго за партньори и приятели, каквито са ЕС и Израел". Тя осъди всички атаки срещу евреи, включително в Европа, а Нетаняху подчерта, че държавата Израел е предотвратила десетки нападения в Европа и е спасила живота на мнозина.

Най-лошото нещо, което може да се случи сега е ескалация на насилието, заяви Могерини, като подчерта, че най-добрия изход от ситуацията е преговори между Израел и палестинците. Тя ясно заяви, че Йерусалим е столица на две държави - Израел и Палестина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

11.12 2017 в 15:54

Подлоги, жадни за пари колкото искаш. Ей го и Бойко със саудитската сабя в ръка, чака да види накъде ще духне вятъра да започне да стяга българското посолство.

77927

1

El Commandante

11.12 2017 в 13:13

Че и Бибилията размахва.

Само дето тея евреи немат много общо с онея евреи.

Каролев, тебе гледам!