Израел ликвидира командира на ракетната програма на Ислямски джихад

Александра Маркарян 11 май 2023 в 08:49 1079 1

Снимката на убития командир, разпространена от Израелските отбранителни сили.

Снимка ЦАХАЛ

Снимката на убития командир, разпространена от Израелските отбранителни сили.

Израелските отбранителни сили обявиха, че са ликвидирали командира на ракетната програма на "Ислямски джихад" Али Хасан Гаали.

Той е бил убит, докато се е криел в апартамент в Хан Юнис - вторият по големина град в Ивицата Газа, съобщи ЦАХАЛ преди час.

Военните твърдят, че този командир е играл важна роля в извършването на ракетни нападения срещу Израел по време на предишни и на настоящата операция "Щит и стрела".

Снощи говорителят на Израелските отбранителни сили съобщи, че изстреляните от палестинския анклав към Израел ракети са приблизително 469, 333 от които са успели да преминат на израелска територия. 107 са били неуспешни, а 153 - прихванати.

ЦАХАЛ са атакували 133 цели в Ивицата Газа.

Напрежението между Израел и палестинската фракция на "Ислямски джихад" ескалира вчера, след като в началото на май палестински лидер в ИД умря в израелски затвор след 86-дневна гладна стачка. След като израелски въздушни удари по военни бази в Ивицата Газа убиха наред с трима командири на ИД 10 жени и деца и това предизвика критики, включително от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, днес ЦАХАЛ публикува видео, което показва как техен пилот отказва да порази терорист от ИД, защото вижда, че близо до него има деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови