Вървим към план Б: кабинет от 4 партии - ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН

OFFNews 11 май 2023 в 08:28 5659 4

Добромир Живков

Снимка Архив

Добромир Живков

"ДПС са ентусиазирани в сегашната ситуация. БСП изглеждат уклончиви, но също ми се струва, че с радост биха приели покана да участват в този кабинет. Същото важи и за ИТН. По скоро вървим към план Б, в който ще има кабинет от 4 партии - ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН", заяви пред БНР управителят на социологическа агенция "Маркет линкс" Добромир Живков.

Той не се нае с прогноза колко ще е дълъг животът на такъв евентуален кабинет. Като други свои колеги той отбелязва, че предстоящите местни избори променят картината. Според него след тях поне 1-2 от основните политически сили биха поели курс към нови избори. "Поне до изборите за ЕП, които са през пролетта, ще имаме кабинет. Това е в общ интерес", каза той.

За него кандидатурата за министър-председател на Мария Габриел е подходяща от гледна точка на това, че ясно подчертава европейският път на България. "Тя може да бъде лице на такъв кабинет. От друга страна не трябва да забравяме, че ГЕРБ се води еднолично от Бойко Борисов и трябва да се замислим дали кандидатурата не е само параван", коментира тойза предаването "Преди всички".

От тактическа гледна точка обаче това е успешен ход. "Трудно се отговаря на такъв тип кандидатура с "не", като имаме предвид кариерата и качествата на Габриел", отбеляза Живков.

По думите му обаче проблемът на ГЕРБ не е с личностите. "Партията натрупа достатъчно много негативи и съмнения дали управлява според правилата", припомни социологът и добави: "Това не може да бъде политическата индулгенция в ГЕРБ. Партията има тежко наследство, което с една добра кандидатура не може да бъде изчистено".

Според него основната цел на Борисов не е толкова надцакване с ПП-ДБ. За ГЕРБ и Борисов е много по-важно да покажат готовност за взимане на важни решения и провеждане на реформи. Политическото противопоставяне стояло на втори план.

"Ако се стигне до втори мандат, формулата трябва да бъде кабинет без партийна украса, с чисто експертен профил на всички министри", смята социологът, според когото това е малко вероятен вариант.

Вече има умора не само от изборите, а от политиката, каза той. Според него голяма част от гласуващите започнаха да приемат тази роля и основна гражданска отговорност чрез участието в избори. Той отчете, че на последните избори не видяхме драстичен спад на избирателната активност. Избори през лятото обаче не са препоръчителни - тогава бихме получили по-ниска избирателна активност, предупреди Добромир Живков. По думите му трябва да се търси път към редовно управление.

Изборите изглежда, че не променят драстично картината, но виждаме, че има фактори, които водят до промяна в поведението на някои от основните играчи, коментира още социологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

3

edin slep

11.05 2023 в 11:17

То ще е някаква страхотия такава коалиция, ще се надпреварват с времето по крадене.

89

2

bat.galin

11.05 2023 в 09:42

е как 4, след като са 3 ?
байхуй, БСП и ДПС
...другото е нюанси.

2099

1

Mateevk

11.05 2023 в 08:56

Няма нищо трудно да се оспори кандидатурата на Габриел, ако се оспори не самата й личност, а порочната формула на тази кандидатура. Трудно би било да се оспори обаче каквото и да било, ако сега Борисов си попаде оставката и предложи Габриел за лидер на ГЕРБ. Това е тънката, но съществена разлика между нормалното и ненормалното в политиката. Ние все още сме в дълбок плен на второто и не само по линия на Борисов и ГЕРБ.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки