Израел бомбардира тунели на Хамас, започна втора седмица на насилие

OFFNews 17 май 2021 в 10:37 3213 0

Снимка Getty Images

Израел съобщи, че бомбардира подземни тунели, използвани от Хамас, а палестинските бойци продължават да изстрелват ракети по израелските градове.

Така започва втората седмица на конфликта на фона на нарастващи международни призиви за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс.

Но засега няма изгледи за утихване на най-сериозните военни действия от години между Израел и ислямистите от Хамас, които управляват Газа, където живеят 2 милиона палестинци.

Експлозиите продължиха през нощта, докато десетки израелски бойни самолети бомбардираха, по думи на военните, подземна тунелна система, използвана от Хамас. Свидетели твърдят, че в и около Газа са атакувани пътища, охранителни сгради и тренировъчни лагери.

След като от Газа бяха изстреляни ракети към израелските градове Беершеба и Ашкелон, израелски самолети удариха девет резиденции, принадлежащи на високопоставени командири на Хамас, съобщиха военните. Според тях някои от домовете са били използвани за съхранение на оръжие.

По-късно сутринта палестинските медии съобщиха, че Израел е ударил фабрика в северната част на Газа. Няма съобщения за жертви от двете страни на границата.

Загрижеността в световен мащаб се засили след като израелски въздушен удар в Газа разруши няколко жилищни сгради в неделя и палестинските здравни власти съобщиха, че са убити 42 души, включително 10 деца, както и от постоянните ракетни атаки срещу израелски градове.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен написа в Twitter: "И двете страни трябва да деескалират напрежението - насилието трябва да приключи незабавно", след като разговаря с външния министър на Египет за продължаващото насилие в Израел, Газа и окупирания Западен бряг.

На заседанието на Съвета за сигурност на ООН в неделя Съединените щати заявиха, че ясно са заявили на Израел, палестинците и други, че са готови да предложат подкрепа, "ако страните поискат прекратяване на огъня". 

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че кампанията на Израел в Газа продължава с "пълна сила".

"Сега действаме, колкото дълго е необходимо, за да възстановим спокойствието за вас, израелските граждани. Това ще отнеме време", каза Нетаняху в телевизионно обръщение след заседанието на неговия кабинет за сигурност в неделя.

Министерството на здравеопазването в Газа определи жертвите от началото на конфликта на 197, включително 58 деца и 34 жени. Десет души са убити в Израел, включително две деца, казват израелските власти.

"Хамас" започна ракетното си нападение миналия понеделник след седмици напрежение заради съдебно дело за изгонване на няколко палестински семейства в Източен Йерусалим и като отмъщение за сблъсъците на израелската полиция с палестинци близо до джамията Ал Акса в града, третото най-свято място на исляма, по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови