Израел бойкотира пратеника на ООН Николай Младенов

OFFNews 15 септември 2016 в 21:15 16859 1

Снимка wikimedia

Николай Младенов.

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман е издал нареждане да бъде бойкотиран специалният пратеник на ООН за мирния процес в Близкия Изток Николай Младенов.

Причината - критиките на Младенов срещу продължаващото строителство на израелски селища в окупираните палестински територии, съобщава АФП.

Служителите на израелското министерство на отбраната и военни ръководители да не контактуват с Николай Младенов - това е нареждането на Авигдор Либерман.

През август Младенов каза пред Съвета за сигурност на ООН, че Израел напредва с плановете за строителство на над 1000 жилища в Източен Йерусалим и 735 на Западния бряг и не обръща никакво внимание на препоръките за прекратяване на строителството.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли тази критика и защити строежа на селища.

В първото правителство на Бойко Борисов Николай Младенов беше министър на отбраната (юли 2009 – януари 2010), а след това – министър на външните работи до края на мандата на правителството.

През август 2013 г. Младенов е назначен за специален представител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за Ирак и за ръководител на мисията на ООН там. През февруари 2015 г. е назначен за специален координатор за Близкоизточния мирен процес от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews