Николай Младенов е новият специален пратеник на ООН за Близкия Изток

Александра Маркарян 05 февруари 2015 в 09:33 5196 6

Николай Младенов

Бившият външен министър на България Николай Младенов получи нов висок пост от Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН). От вчера българският дипломат е специален пратеник на ООН за Близкия изток. Младенов ще замени на поста холандеца Роберт Сери, съобщи БТА.

През 2013 година българският дипломат бе назначен за специален представител на генералния секретар на ООН за Ирак и за ръководител на мисията на световната организация в тази страна. В периода 2007-2009 г. Николай Младенов беше член на Европейския парламент, по-късно стана и министър на отбраната.

Кандидатурата му за настоящия пост е предложена от генералния секретар на организацията Бан Ки-мун и никоя от 15-те страни членки на Съвета за сигурност не изрази възражение срещу това назначение, съобщава БТА.

Назначението на бившия български външен министър, ръководил мисията на ООН в Ирак по време на възхода на "Ислямска държава", идва в момент, когато световната организация изпитва трудности да поднови мирните преговори между израелци и палестинци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови