Изненадващо почина шефът на руското разузаване

OFFNews 04 януари 2016 в 16:40 9796 12

Снимка ТАСС

Началникът на руското разузнаване ген. Игор Сергун почина изненадващо на 58 години.

За това съобщиха руски медии, позовавайки се на съболезнователна телеграма, публикувана на Кремъл. 

С телеграмата руският президент Владимир Путин изказва съболезнования за скоропостижната кончина на ген. Сергун. В съобщението не се споменава каква е причината за смъртта на генерала. 

„Целият живот на Игор Дмитриевич – от курсант в Суворовското училище до зам.-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, беше посветен на служба на Родината. Неговите колеги и подчинени го познаваха като истински боен офицер, опитен и компетентен командир, човек с голямо мъжество, истински патриот. Уважаваха го за неговите професионализъм, твърд характер, честност и порядъчност“, се казва в съболезнователната телеграма.

Игор Сергун ръководи руското разузнаване от 2011 г., когато смени на поста Александър Шляхтуров.

Той беше един от първите санкционирани от Запада след анексирането на Крим. Смята се, че именно служители на разузнаването са се били срещу украински военни в Източна Украйна, както и че са помогнали за превземането на административни и военни обекти в Крим.

Сергун е роден на 28 март 1957 г., в армията е от 1973 г., а в разузнаването – от 1984 г. Възпитаник е на Московското суворовско военно училище, на Московското висше общовойсково командно училище "Върховен Съвет на РСФСР", на Военната академия на Съветската армия и на Военната академия на Генщаба на въоръжените сили на Руската федерация. През 1998 г. е бил военен аташе на Русия в Албания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!