Избори в Каталуния под знака на независимостта

25 ноември 2012 в 09:47 1784 1

В навечерието нас вота настоящият лидер на Каталуния Артус Мас (ляво) поздравява избирателите. СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
В навечерието нас вота настоящият лидер на Каталуния Артус Мас (ляво) поздравява избирателите. СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Предсрочни избори за местна власт се провеждат днес в испанската автономна област Каталуния. Гласуването минава под знака на актуалния въпрос за отцепването на областта и обявяването й за независима от Испания държава.

Настоящият лидер на областта Артур Мас свика предсрочен вот в опит да извоюва подкрепа за местен референдум, който да даде на жителите на Каталуния възможността да се сдобият с независима държава до 2020 г.

Социологическите проучвания сочат, че повечето избиратели ще гласуват за партии, които са за обявяване на независимост. Според прогнозите партията на Мас вероятно ще спечели 62 мандата в местния парламент. Това не е достатъчно за абсолютно мнозинство, но като се прибавят гласовете и за останалите сепаратистки настроени политически формации, се очаква поддръжниците на независимостта да си осигурят мнозинство от две трети, съобщава БТА.

Заплахата от отцепване на богатата Каталуния е сериозен проблем за испанския министър председател Мариано Рахой и усилията му да задържи Испания в еврозоната и да избегне международни спасителни мерки въпреки тежката криза.

В момента областта Каталуния също изпитва финансови трудности, но според Артур Мас тя е щяла да се справи по-добре с кризата, ако не е трябвало постоянно да прехвърля част от данъчните си постъпления към по-бедни испански региони.

Според испанското правителство конституцията не позволява на областите да организират референдуми. Централната власт се закани да блокира евентуален вот. Привърженици на независимостта обаче са на мнеие, че ако референдумът за независимост получи голяма подкрепа, Испания ще бъде принудена да промени конституцията си, а ЕС би трябвало да уважи самоопределението на Каталония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews