Избори и във Финландия: На власт може да дойде крайната десница, създаването на коалиции няма да е лесно

OFFNews 02 април 2023 в 15:11 3562 0

Марин

Снимка Getty images

Сана Марин

Финландците гласуват днес на общи избори, на които може да се сменят както министър-председателят, така и правителството на управляващата коалиция. Много анализатори очакват резултатите от вота да доведат до значително изместване на финландската политика вдясно, съобщава Би Би Си.

Финландия е на крачка от присъединяване към НАТО, но последиците от руската инвазия в Украйна не оказаха голямо влияние върху предизборната кампания. Основният акцент на кандидатите беше поставен върху проблемите в икономиката.

Премиерът Сана Марин е изправена пред тежка предизборна битка като ръководител на финландската лявоцентристка социалдемокрация.

Когато встъпва в длъжност през 2019 г. най-младият премиер в света Сана Марин, тогава на 34 г., наследява Анти Ринне, който води своята Партия на центъра до победа на изборите през същата година. Самият той заемаше поста в продължение на половин година.

Промяната в ръководството на партията доведе до създаването на известното женско правителство на Финландия, в което и петимата партийни лидери бяха дами, четири от тях на възраст под 35 г. по това време.

Според социологическите проучвания Марин е най-популярният финландски министър-председател през този век. Тя преведе страната през пандемията от коронавирус с относителен успех и започна процеса на присъединяване на Финландия към НАТО.

Предизборната кампания

Междувременно Социалдемократическата партия се нарежда едва на трето място по популярност в последните проучвания от четвъртък, след антиимигрантската и националистическа партия "Финландци" и дясноцентристката Национална коалиция.

По време на последната предизборна кампания централно място заемаха глобалните въпроси - околната среда, имиграцията и равенството. Тази година обаче много по-голямо внимание беше отделено на икономиката, кризата с разходите за живот и разпределението на държавните разходи.

"В края на краищата всичко се свежда до пари по един или друг начин. Независимо дали става дума за социална политика, образование или държавен дълг, мисля, че всичко опира до пари", казва пред Euronews Джени Керимяки, изследовател по политическа история в Университета в Хелзинки. - Става въпрос за това къде отиват парите, а това е идеологически избор, така че отново се връщаме към говоренето за традиционното противопоставяне ляво-дясно.

Кой може да спечели?

"Финландци"-те и преди са били в правителство, но спечелването на избори и назначаването на крайно десен премиер преди изглеждаше малко вероятно.

Подкрепата за тази популистка партия нарасна значително от миналото лято насам - подпомогната от повишаването на цените на енергия и другите суровини след нахлуването на Русия в Украйна. "Финландци" заеха твърда позиция по отношение на имиграцията, позовавайки се на проблемите на съседна Швеция.

През 2015 г. партията беше част от дясноцентристко правителство; по-късно тя се раздели на две фракции, едната от които зае твърда, а другата - умерена позиция.

Сега в парламента остават само хардлайнерите, които стават втората по големина партия на изборите през 2019 г. "Финландци" имат дългосрочна цел страната да напусне ЕС и искат да се преосмислят плановете за "зелена" икономика.

Лидерът на опозиционната консервативна Национална коалиция Петери Орпо фокусира кампанията си върху икономиката, обвинявайки правителството в безотговорно увеличаване на държавния дълг.

"Перспективите са много лоши. Публичните ни финанси се свиват драстично и това ще подкопае основите на нашето общество на благоденствието", каза Орпо пред АФП.

Съотношението на публичния дълг към БВП на Финландия се е увеличило от 64% през 2019 г. до 73% през 2022 г. Националната коалиция иска да реши този проблем, като намали публичните разходи с шест милиарда евро.

Как се провеждат изборите във Финландия?

На 2 април гражданите избират 200 членове на парламента във Финландия. Предварителното гласуване се проведе от 22 до 28 март. По данни на информационната служба за изборите към Министерството на правосъдието в тях са участвали около 26% от имащите право на глас.

Във Финландия няма минимален праг за влизане на партиите в парламента, но ако дадена партия спечели повече от 2% от гласовете на националния парламент, тя има право на публично финансиране в бъдеще.

Предварителните резултати ще бъдат известни тази вечер, а официалното им обявяване ще се състои на 5 април.

Преговорите за съставяне на коалиция обаче ще започнат почти веднага и се очаква да бъдат много трудни.

Кой ще бъде в правителството?

По традиция най-голямата от осемте основни партии в парламента номинира кандидат за министър-председател и се опитва да състави правителство. Сана Марин оглавява лявоцентристка коалиция от Социалдемократите, Центристите, Зелените, Левия алианс и Шведската народна партия на Финландия.

Според някои социологически проучвания "Финландци" могат да спечелят до 49 места, изпреварвайки Социалдемократическата партия и Националната коалиция.

От най-голямата партия през 2015 г. Центристката партия се превърна в партия с рекордно ниска подкрепа след почти осем последователни години на редуване на десни и леви партии в управлението. Тя не иска да остане в сегашната коалиция на Марин, като се сблъсква по-специално със Зелените. Без подкрепата на центристите както СДП, така и Националната коалиция трудно ще съставят правителство. А Марин изключи възможността за коалиция с "Финландци", които тя нарича "откровено расистки".

"В момента най-вероятният сценарий е "синьо-червено" правителство, основано на Националната коалиция и СДП", заяви Туомо Туря от социологическата компания Taloustutkimus.

Въпреки че ляво-дясното правителство не е необичайно явление в ориентираната към консенсус финландска политика, конкретно тези партии имат твърде различни позиции по икономическите въпроси.

Друг вариант би бил дясно правителство, съставено от Националната коалиция и "Финландци" - въпреки че не са единодушно по въпросите на ЕС и имиграцията, те имат сходни икономически възгледи.

Друг вариант е коалиция "дъга", в която ще бъдат представени почти всички партии, попаднали в парламента. Нейното формиране може да отнеме много време, а ефективността на такова правителство вече се поставя под въпрос от някои експерти.

Ще остане ли Сана Мартин на поста си?

Самата Марин се радва на значителна популярност - много по-голяма от тази на нейната Социалдемократическа партия. Но нейното премиерство не мина без скандали.

През декември 2021 г. тя трябваше да се извини за посещението си в един клуб, след като външният министър даде положителна проба за ковид. През лятото на 2022 г. кадри, на които тя танцува с приятели в нощен клуб, се разпространяват в интернет и тя трябва да си направи тест за наркотици (който е отрицателен). Наложи се отново да се извини, след като две нейни приятелки публикуваха свои топлес снимки в официална резиденция.

Марин трябваше да се извини и за провала на проектозакона за правата на коренното население на Финландия в парламента - оказа се, че не е имало много работа за популяризирането му.

Изглежда, че всичко това не се е отразило на нейната популярност, но един скорошен скандал може да раздуе всичко. По време на неотдавнашно посещение Марин заяви, че Финландия "може да обсъди" изпращането на Украйна на остарели изтребители "Хорнет".

Някои украински медии представиха това много неясно изявление като обещание, а в родината на министър-председателя политическите ѝ опоненти веднага се възползваха от възможността да я обвинят в неразбиране на нуждите на страната - тъй като самата Финландия се нуждае от изтребителите.

Водещият финландски вестник Helsingin Sanomat дори предположи, че въпросът може да коства на Марин изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки