IT катастрофа в Русия. 10% от сървърите спират, Cisco и IBM отказват продължаване на лицензите за руски клиенти

Красимир Крумов 28 юни 2022 в 17:50 23278 4

Cisco и IBM държат около 10 процента от пазара на сървъри и мрежово оборудване в Русия

Снимка Getty images

Cisco и IBM държат около 10 процента от пазара на сървъри и мрежово оборудване в Русия

Руските компании, използващи оборудване на Cisco и IBM не могат да продължат лиценза си на вече придобита от тези американски доставчици техника. Това съобщи московският „Ведомости“ с позоваване на представител на дистрибутори. За проблема е потвърдила и голяма руска IT-компания. На 23 юни т. г. Cisco реши да напусне окончателно Русия и Беларус на фона на продължаващата война в Украйна.

Лицензите са нужни за активиране на ново оборудване или за продължаване на работата и техническото обслужване на вече закупена апаратура. Практиката на руските компании е била да купуват лицензи за година, много по-рядко за две или три, разказва представител на IT бранша. Това означава, че след изтичане на срока на действие на получените лицензи, оборудването ще престане да работи.

В масовия случай става въпрос за сървъри на базата на микропроцесорна архитектура на IBM Power, които се използват за съхранение и обработка на големи масиви от данни, а също таза и за мрежово оборудване. Според неофициалните данни това е 10 процента от пазара в Русия.

Според неназованите събеседници на „Ведомости“ паралелният нелегален внос не би помогнал за решаването на проблема. За продължаването на лиценза техниката би трябвало да бъде „хакната“, а в този случай използването и може да бъде опасно.

Според руските експерти, останалите без лиценз компании имат два изхода. Единият е да използват ключ, купен неофициално, чрез паралелен внос, или чрез пускането на програми, емулиращи активация и „хакване“ на оборудването. В първия случай обаче ключът може да бъде блокиран от компанията производител, а във втория няма гаранция, че апаратурата ще работи, разказва Иван Покровский, генерален директор на Асоциацията на разработчиците и производителите на електроника.

Има и трети начин – да се внесе оборудване от някоя от бившите съветски републики, незасегнати от санкции, като активацията бъде направена преди вноса.
Западните санкции засягат драстично IT сектора в Русия и Беларус. На 1 юни за пълното излизане от Русия и Беларус съобщи Hewlett Packard Enterprise (HPE). На 7 юни заминаването си обяви IBM, а на същия ден Microsoft заяви, че постепенно ще приключва бизнеса си в Русия до момента, в който от него не остане нищо. На 23 пълното си излизане от двата пазара заяви и Cisco. Компанията анонсира, че затваря всичките си представителства и прекратява сътрудничеството с клиенти и поддръжката, в т. ч. и продължаването на лицензи.

Според руското издание „Телеспутник“ на местния пазанр Cisco е представен основно със сървъри и мрежово оборудване, предназначени основно за големи клиенти и телекомуникационните компании. По информация от портала за държавни закупки (обществени поръчки) през март 2022 година държавната „Россет“ се е опитвала да купи лицензи на Cisco, но опитът е бил неуспешен. Сред клиентите, за които вече се знае, че са изтекли сертификатите, а оборудването не се поддържа е и „Росгеология“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

4

Mateevk

30.06 2022 в 13:15

Важното е, че е Сармат направиха, за да заплашват такива като нас.

2051

3

Propaganda

28.06 2022 в 19:34

Е, нали уж имаха свой лаптоп, телефон, оп с-ма...защо изведнъж лошия Запад им е виновен за техническата неграмотност на оркити?

2073

2

Johnny B Goode

28.06 2022 в 18:12

"Хотели как лучше, а получилось как всегда"
Виктор Черномирдин

9347

1

Анализи

28.06 2022 в 17:56

На времето бяха опитали да направят собствена операционна система , бяха я нарекли Самовар, опитът беше катастрофален.