ISW: Защитата на Бахмут създава условия за контраофанзива на ВСУ

OFFNews 15 февруари 2023 в 08:55 12696 2

боеве
Боевете край Бахмут.

Продължаващата защита на Бахмут може да създаде благоприятни условия за бъдеща украинска контраофанзива, смятат анализаторите от базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW).

В новия си доклад те посочват, че решението на Украйна да защити Бахмут въпреки загубите е било стратегически обоснован ход.

"Западните доклади сочат, че Западът продължава да е обезпокоен от решимостта на Украйна да задържи Бахмут. The Washington Post също така съобщи, че американските специалисти по отбрана смятат, че украинските сили не могат едновременно да защитят Бахмут и да започнат пролетно контранастъпление, и призоваха Украйна да даде приоритет на пролетното контранастъпление пред защитата на Бахмут. ISW продължава да вярва, че решението на Украйна да защити Бахмут вероятно е стратегически разумен ход, въпреки загубите, които тя ще понесе", се казва в доклада.

Анализаторите подчертават, че отбранителната операция е принудила руснаците да преместят по-голямата част от групата "Вагнер" тук и да ангажират ценни руски въздушнодесантни сили.

"Украинската отбрана на Бахмут доведе до отслабване на значителни руски сили и вероятно ще създаде благоприятни условия за бъдещо украинско контранастъпление. Ако руските сили превземат Бахмут без значителна украинска съпротива, те биха могли да се надяват да разширят операциите, така че Украйна да може набързо да изгради отбранителни позиции на по-малко благоприятен терен. Така че защитата на Бахмут от страна на Украйна и опитът да се създадат условия за контранастъпление вероятно са по-скоро допълващи се, отколкото взаимно изключващи се действия", смятат експертите.

В навечерието на първата годишнина от пълномащабната война в Украйна Руската федерация продължава усилията си да окупира цялата Донецка област. По-специално, Бахмут, който в продължение на много месеци оставаше един от най-горещите райони на фронта, стана важен от медийна гледна точка за руснаците. Според украинските военни тук руснаците се бият като зомбита и се опитват да пробият с бясна скорост.

Въпреки това, както заявява британското разузнаване, Руската федерация не е успяла да концентрира достатъчно сили, за да пробие украинския фронт край Бахмут. Ръководителят на ЧВК "Вагнер", който играе ключова роля в руската операция за превземането на Бахмут, Евгений Пригожин, признава, че няма да успеят да превземат града.

През януари германското разузнаване заяви, че успехът на окупаторите при Бахмут може да се превърне в истинска катастрофа за Украйна, тъй като ще позволи на руснаците да се придвижат по-навътре в Донецка област. В същото време Белият дом е склонен да вярва, че евентуалната загуба на Бахмут няма да има стратегическо въздействие върху хода на руско-украинската война.

Междувременно Министерството на отбраната в Москва обяви, че руските войски са успели да пробият част от отбраната на украинските сили в Луганска област.

"В хода на настъплението украинските войски безредно отстъпиха на разстояние до три километра от заеманите от тях преди това рубежи", посочи ведомството в канала си в социалната мрежа Телеграм. "Дори по-укрепената втора отбранителна линия на противника не успя да предотврати пробива на руските военнослужещи."

Ройтерс отбелязва, че информацията не може да бъде проверена чрез независим източник.

Министерството не уточни на кой участък от фронта в Луганска област е било предприето настъплението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

2

НЕМА ТАКЪФ

16.02 2023 в 11:30

Бахмут си е украински , другари блядове , сволач !

345

1

Джендо Джедев

15.02 2023 в 09:33

Рашняците с тая обсесия с Бахмут приличат на птиците додо от "Ледена епоха". :D

https://www.youtube.com/watch?v=J7B-1mLMpHw&t=166s
 
X

Да помогнем на украинските деца!