ISW: Украйна постигна тактически успех в района на Бахмут

OFFNews 08 юли 2023 в 08:05 5780 2

Бахмут

Снимка БТА/АП

Бахмут

В петък украинските военни постигнаха тактически значими успехи в района на Бахмут и продължиха контранастъпателните операции в най-малко три други сектора на фронта, се казва в ежедневния преглед на Американския институт за изследване на войната (ISW), цитиран от Би Би Си-Русия.

Украинският генерален щаб съобщи за настъпателни действия северно и южно от града, а командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски заяви, че украинските сили са установили контрол над изгубените позиции в района на Бахмут. Украинските военни съобщиха и за частичен успех в района на Клещеевка, на седем километра от Бахмут.

Министерството на отбраната на Русия и други руски източници твърдяха, че украинските войски водят настъпателни операции в други сектори на фронта - по границата на Харковска и Луганска област.

Съобщава се, че руските служители продължават да разчитат на големи предприятия за усилията за събиране на сили. Руското опозиционно издание "Верстка" съобщи, че представители на дъщерното дружество на руските железници "Трансбезопасност" са заявили, че Министерството на отбраната е наредило на всички големи предприятия да предоставят служители за военна служба.

Междувременно руските власти продължават да се представят като отговорни попечители на украински деца в опит да дискредитират Украйна, като същевременно продължават насилствено да депортират деца в Русия.

Окупационният ръководител на Херсонска област Владимир Салдо обяви на среща със заместник-председателя на руската Държавна дума и бивш руски комисар по правата на децата Анна Кузнецова, че Експертният съвет на Комисията на руската Държавна дума за разследване на твърденията за "украински престъпни действия срещу непълнолетни" ще събира информация и ще разработва механизми за подпомагане и рехабилитация на деца.

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека (OHCHR) потвърди най-малко 25 710 украински цивилни жертви между 24 февруари 2022 г. и 30 юни 2023 г.

Докладът посочва 9 177 убити и 15 993 ранени украински цивилни в 1 504 населени места в Украйна и отбелязва, че действителният брой на жертвите е "значително по-висок", тъй като OHCRH не е в състояние да потвърди докладите за цивилни жертви в окупираните от Русия райони.

Украинският център за съпротива съобщи, че руските власти също водят работници от цяла Русия, за да работят в окупирана Украйна. ISW по-рано съобщи за руските усилия да промени демографския състав на окупираните райони на Украйна чрез внос на руски военен персонал и цивилни, докато насилствено премества украински цивилни в Русия.

Пентагонът: Украинците „все още проучват“ руските отбранителни линии за слабости

Контраофанзивата на Украйна е по-бавна, отколкото някои очакваха, но е твърде рано да се правят заключения относно перспективите на Киев, каза в петък Колин Кал, заместник-началник на Пентагона по политическите въпроси.

САЩ и други съюзници са прекарали месеци в предоставяне на оръжия на Украйна, обучение на украински войски и помагане на Киев да пробие руската отбрана, но Русия също е прекарала месеци в изграждане на отбранителни позиции и поставяне на мини, правейки напредъка на изток и юг на Украйна бавен и кървав, казва Ройтерс.

Колин каза пред репортери, че Русия се е справила по-добре от очакваното, но в същото време изрази увереност, че Киев прави всичко възможно в тази трудна борба, пише агенцията.

„Твърде рано е да се прецени как върви контранастъплението в една или друга посока, защото сме в началото на средата“, каза Кал. Според него украинските военни „все още проучват“ руските отбранителни линии за слабости: „И истинският тест ще бъде, когато ги идентифицират – колко бързо могат да използват тези слабости.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

2

Анализи

08.07 2023 в 15:23

Вън руският агресор от Украйна. Само тогава ще има устойчив мир.

2550

1

alfakentavur

08.07 2023 в 08:51

Абе нали има Париж, щата Тексас и много други такива градове. Да не би и Бахмут да има някъде другаде? Че от 10 месеца рашистите нали все ей сега да го превземат и около 1000 пъти го превзеха. И толкова бързо украинците да си го връщат.
Копейкини тролчета, вашите коментари?
Да не сте "твърдо за мирно решение чрез преговори" и да не се праща оръжие на Украйна? Че как така ще си взима обратно окупирани от Путлер територии? Това не е ли малко нахално?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика