Натискът се усилва: Русия завоюва Новабахмутовка край Очеретино

Значителни тактически успехи за руснаците край Часов Яр в следващите седмици, пише Институтът за изследване на войната

OFFNews 28 април 2024 в 14:45 8296 3

Снимка БТА/АП

Руските сили са превзели украинското село Новобахмутовка в Донецка област - близо до Очеретино, което през последните дни се превърна в център на ожесточени сражения, съобщи руското министерство на отбраната.

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр, където също се водят тежки боеве, предаде Ройтерс. 

Руските сили ще постигнат значителни тактически успехи през следващите седмици, докато Украйна чака на фронта да пристигне американската помощ, предупреди Институтът за изследване на войната (ISW) в последния си доклад. 

Добре осигурените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значими руски настъпления по време на очакваното лятно настъпление на Русия, въпреки че руските сили все пак ще използват избрани предимства и приспособления, за да представляват значителна заплаха за Украйна това лято, пише в доклада.

Руските сили потвърдиха, че напредват северно от Авдеевка и западно от Донецк.

Темпото на руските настъпателни операции в момента е по-високо по посока на Авдеевка, отколкото в близост до Часов Яр, тъй като руските сили се съсредоточават върху използването на тактическата ситуация, която е неблагоприятна за украинските войски северозападно от Авдеевка.

През следващите седмици обаче руските сили вероятно ще засилят настъпателните операции край Часов Яр, тъй като градът предоставя на руските сили възможност за по-значителен от оперативна гледна точка напредък.

Председателят на Съвета на резервистите на армията Иван Тимочко потвърди пред УНИАН, че военните действия край Авдeeeка не се развиват благоприятно за ВСУ.

"За съжаление там се стигна до доста сериозно тактическо ниво на ситуацията. Полагаме всички усилия тя да не прерасне в сериозна заплаха", подчерта Тимочко. По думите му направлението край Авдеевка е важно за Русия, защото така ще пробият в района на Очеретино и други ключови населени места в Донецка област. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

3

Far Rider

29.04 2024 в 09:56

За съжаление на никого на Запад не му пука за Украйна. До момента са само обещания. Ние и преди се надявахме на чудодейната помощ с която Украйна ще спечели, но реалността е друга. Дори и да получат помощ тя не е достатъчна за да обърне хода на събитията. Китай и Иран усилено въоръжават Русия. Индия също се е включила в доставките. Северна Корея изпраща влакови ешалони с оръжие всеки ден. Няма място за сравнение! Вероятно ни очаква ужасен край. Дано да греша и да изживея последните си години в спокойствие.

-1650

2

ob1

28.04 2024 в 21:36

Ще завоюват докато дойдат снарядите и ракетите. После пак орките ще ги удрят петите им, докато бягат обратно.

500

1

781000

28.04 2024 в 20:55

Донбас е на практика почти изгубен. Дано кремълският изрод спре със Славянск и Краматорск, иначе призивите за примирие от миналата година сега ще ни се видят като една чудесна идея.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews