„Ислямска държава” обезглави втори британец

Offnews 04 октомври 2014 в 09:44 3724 2

„Ислямска държава” екзекутира още един британски гражданин

Джихадистите от „Ислямска държава” екзекутираха още един британски гражданин в Сирия, предаде AFP. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън потвърди смъртта на 47-годишния хуманитарен работник Алан Хенинг и обеща да изправи убийците му пред правосъдието.

„Бруталното убийство на Хенинг, извършено от „Ислямска държава”, показва какви варвари са тези терористи”, заяви Камерън.

Американският президент Барак Обама осъди „бруталната” екзекуция на британския заложник Алан Хенинг от вчера, предаде AFP. Държавният глава заяви, че САЩ ще изправи виновниците пред правосъдието.

„Заставайки заедно с широката коалиция от съюзници и партньори, ние ще продължим да предприемаме решителни действия, за да унищожим „Ислямска държава”, каза той след новината за убийството на 47-годишния британски хуманитарен работник.

На видеото, което беше разпространено вчера, се вижда Хенинг, застанал на колене и облечен в оранжево затворническо облекло. Над него стои джихадист с маска и с боен нож в ръка.

Хенинг, бивш таксиметров шофьор от Манчестър, Северозападна Англия, е бил отвлечен преди 10 месеца в Сирия.
Записът на неговата екзекуция е почти идентичен с тези от предишните три, извършени от групировката. На него се вижда как маскираният джихадист заплашва друг заложник- американският гражданин Питър Кесиг.

И двамата мъже са работили като доброволци в Сирия, където са били пленени.

Белият дом потвърди, че терористичната групировка е взела Кесиг за заложник. Представителят на Службата за национална сигурност на САЩ Кейтлин Хейдън съобщи, че на този етап „не са налице никакви основания за съмнение в достоверността на видеото”, на което джихадист с маска заплашва, че ще екзекутира Кесиг.

„Ние ще продължим да използваме всички средства, с които разполагаме (...) за да освободим Питър и да го върнем у дома”, заяви Хейдън, цитиран от "Фокус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!