Mossack Fonseca към журналистите: Извършихте престъпление, ще се защитим

OFFNews Последна промяна на 04 април 2016 в 10:25 7627 10

Базираната в Панама правна кантора "Mossack Fonseca" обвини разследващите журналисти, автори на "Досиетата от Панама", в извършването на престъпление.

Международният консорциум на разследващите журналисти разкри 11.5 милиона документа на "Mossack Fonseca", които показват как настоящи и бивши високопоставени политици, бизнесмени, знаменитости, спортни звезди са укрили милиарди долари чрез офшорни компании. Сред тях има и много близки до руския президент Владимир Путин, но неговото име не се споменава директно в нито един от документите. Според разследването "Mossack Fonseca" - една от най-потайните юридически офшорни фирми - в продължение на десетилетия е помагала на клиентите си да перат пари и да не плащат данъци.

В позицията на фирмата, публикувана от британския в. Guardian, се казва, че повече от 90% от клиентелата на фирмата се състои от международни финансови институции и престижни юридически и счетоводни фирми. "Повечето лицата, споменати от вас, не са наши клиенти, нито фигурират в нашата база данни като личности, свързани с основаните от нас компании", подчертава директорът на "Връзки с обществеността" Карлос Соус.

"Напълно несъгласни сме с всяко твърдение, което води до заключението че основната дейност на услугите ни е да осигуряваме избягването и/или заобикалянето на данъчно облагане. ... Нашата компания не насърчава незаконни действия", пише още той.

Соуса отрича компанията "съзнателно" да е позволявала използването на компаниите от хора, които имат каквито и да е връзки със Северна Корея, Зимбабве, Сирия и други страни, "които биха могли да бъдат считани за заплаха за националната сигурност на друга държава".

В края на писмото си директорът на пиар отдела на адвокатската кантора директно заявява, че журналистите са престъпили закона и че "Mossack Fonseca" ще използват всички позволени от закона средства, за да се защитят.

"Изглежда вие сте получили неоторизиран достъп до фирмени документи и информация, взета от нашата компания, които сте публикували и тълкували извън техния контекст. Смятаме, че вие си давате сметка, че незаконното използване на тази информация/документация е престъпление и ние няма да се поколебаем да използваме всички налични граждански и наказателни средства за защита", пише той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.04 2016 в 17:11

Двама адвокати,спретнали"дискретна"компания.За да е по-пиперливо,Мосак е син на немски емигранти,с баща офицер от СС.Факт.Колко ли още подобни компании има по Света?Има ги на британска,американска,швейцарска....каква ли не,територия.При това са легални,разберете това!Значи,Светът ги допуска.
За мен е много по-интересно,да лъснат имената,хилядите имена,освен публикуваните днес.Както и българските,в частност.
А колко ли още интересни имена има в стотиците др.,подобни структури?

04.04 2016 в 13:09

За пенсиите от 300 лв. са виновни ония, дето приложиха плана "Ран-Ът", както и многото крадлива паплач от назначени милионери заедно с боклуците в парламента и правителствата от Бай Тошо, та досега.

04.04 2016 в 13:06

Българин, сега си представи на фона на западните баби дето взимат 1300 еврака пенсия, какви пачки се перат от т.нар. 1%. Който си мисли, че България е меката на корупцията и мошеничеството явно дори не е стъпвал в чужбина. Вярно - нашите са малко по-нагли, но пък онези крадат с няколко нули отгоре.

04.04 2016 в 12:51

Не има общо с това защо пенсията ти е 300 лева а не 1300 нищо че си работил и плащал коректно цял живот ;)

04.04 2016 в 12:03

Тази медийна война има ли нещо общо с изритването на Сорос от Русия и публикуваните преди дни информации за подготвяни медийни атаки срещу Русия и лично срещу Путин ?

04.04 2016 в 11:52

уточнител тоест, ако аз продавам дрога на децата ти, аз съм просто някой, който си прави бизнеса - тва, че децата ти са пукнали е проблем на теб и на онзи в лабораторията, който бърка бъркоча дето децата ти си го инжектират? Нали така?

04.04 2016 в 11:18

Те са съвсем прави. Офшорката и нейните формални собственици имат някакви съвсем елементарни задължения по панамските закони и ако ги спазват, всичко им е наред.

Отговорни са действителните собственици, но те едва ли са виновни по панамското законодателство.

А преследването на баш виновните е работа не на панамската държава, а на държавите, в които те са крали.

Така че...

Колкото за 'златния им бизнес', не ги жалете, ще сменят фирмата и всичко ще е отново наред. Даже ще е малко по-скъпо заради допълнителните мерки за сигурност.

04.04 2016 в 11:18

Досега не съм чул , някой изкарал си парите с труд и да си ги е държал в офшорка . Всеки път политици , съдии , престъпници са в списъците . Справка нашето КТБ .

04.04 2016 в 11:11

Хем нямали такива работи в "базата данни", хем им взели въпросните работи от "базата данни" :) Когато те хванат, че ядеш лайна, по-добре не говори, защото вони.

04.04 2016 в 11:08

И нагли на всичко отгоре. Никакви легални действия няма да ги огреят. Отиде им златния бизнес.