Mossack Fonseca към журналистите: Извършихте престъпление, ще се защитим

OFFNews 04 април 2016 в 10:25 7991 10

Базираната в Панама правна кантора "Mossack Fonseca" обвини разследващите журналисти, автори на "Досиетата от Панама", в извършването на престъпление.

Международният консорциум на разследващите журналисти разкри 11.5 милиона документа на "Mossack Fonseca", които показват как настоящи и бивши високопоставени политици, бизнесмени, знаменитости, спортни звезди са укрили милиарди долари чрез офшорни компании. Сред тях има и много близки до руския президент Владимир Путин, но неговото име не се споменава директно в нито един от документите. Според разследването "Mossack Fonseca" - една от най-потайните юридически офшорни фирми - в продължение на десетилетия е помагала на клиентите си да перат пари и да не плащат данъци.

В позицията на фирмата, публикувана от британския в. Guardian, се казва, че повече от 90% от клиентелата на фирмата се състои от международни финансови институции и престижни юридически и счетоводни фирми. "Повечето лицата, споменати от вас, не са наши клиенти, нито фигурират в нашата база данни като личности, свързани с основаните от нас компании", подчертава директорът на "Връзки с обществеността" Карлос Соус.

"Напълно несъгласни сме с всяко твърдение, което води до заключението че основната дейност на услугите ни е да осигуряваме избягването и/или заобикалянето на данъчно облагане. ... Нашата компания не насърчава незаконни действия", пише още той.

Соуса отрича компанията "съзнателно" да е позволявала използването на компаниите от хора, които имат каквито и да е връзки със Северна Корея, Зимбабве, Сирия и други страни, "които биха могли да бъдат считани за заплаха за националната сигурност на друга държава".

В края на писмото си директорът на пиар отдела на адвокатската кантора директно заявява, че журналистите са престъпили закона и че "Mossack Fonseca" ще използват всички позволени от закона средства, за да се защитят.

"Изглежда вие сте получили неоторизиран достъп до фирмени документи и информация, взета от нашата компания, които сте публикували и тълкували извън техния контекст. Смятаме, че вие си давате сметка, че незаконното използване на тази информация/документация е престъпление и ние няма да се поколебаем да използваме всички налични граждански и наказателни средства за защита", пише той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!