Искат ревизия на Евровизия

OFFNews Последна промяна на 17 май 2016 в 10:32 22695 39

Петиция с искане за ревизия на Евровизия тръгна от Армения. Неин инициатор е Артур Оганесян, жител на Ереван.

В нея се казва: "Тази петиция е отправена към Европейския съюз за радио и телевизия от всички почитатели, които не са съгласни с резултатите от песенния конкурс Евровизия 2016. Разбираме, че процесът на гласуване от журита и телевизионни зрители е труден и емоционален, но броят на хората, подписали тази петиция показва колко много хора са убедени, че тазгодишният "победител" не е този, който трябваше всъщност да спечели това състезание" и се отправя искане за ревизия на резултатите.

Към 10 ч. българско време на 17 май към нея са се присъединили 104,501 души.

Тазгодишното издание на Евровизия беше спечелено от Украйна. Песента "1944" на кримската джаз певица от Кримския полуостров Джамала предизвика спорове дали песен с политическо съдържание трябва да бъде допусната до Евровизия, защото официалните правила на конкурса забраняват това.

Песента разказва за изселването на 380 000 кримски татари по заповед на Сталин в Централна Азия заради подкрепата им за Нацистка Германия през Втората световна война. Смята се, че почти половината от тях умират по пътя към Азия, като на наследниците им е позволено да се върнат в Крим едва след краха на Съветския съюз.

Въпреки че в текста никъде не се споменават конкретни исторически факти, нито съвременни такива, посланието е повече от ясно.

"Песента описва точно това, което преживяваме в момента в Украйна", заяви бившата победителка от Евровизия и един от членовете на журито, гласували за Джамала - Руслана.

Част от песента гласи: Когато непознатите дойдат... / те идват в твоя дом, / избиват ви всички / и казват, / Ние не сме виновни, / не сме винови. / Къде ви е умът? / Човечеството плаче. / Мислите се за богове, / но всеки умира. / Не поглъщайте душата ми. / Нашите души. / Можем да построим бъдеще, / където всички хора да са свободни / да живеят и обичат. / Най-щастливото време. / Къде е сърцето ви? / Човечество, надигни се. / Мислите се за богове, / но всеки умира. / Не поглъщайте душата ми. / Нашите души.

Ето и пълния текст в оригинал:

When strangers are coming...
They come to your house,
They kill you all
and say,
We’re not guilty
not guilty.

Where is your mind?
Humanity cries.
You think you are gods.
But everyone dies.
Don't swallow my soul.
Our souls

Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım

We could build a future
Where people are free
to live and love.
The happiest time.

Where is your heart?
Humanity rise.
You think you are gods
But everyone dies.
Don't swallow my soul.
Our souls

Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım

Въпреки нарушаването на официалното правило за аполитичност на песните, Украйна бе допусната до състезанието и го спечели. Крайният резултат се формира от гласуванията на националните журита и от зрителския вот в съотношение 50:50.

България, представена от Поли Генова, зае престижното четвъртото място в общото класиране със 180 точки от зрителите и 127 от професионалното жури.

Логично, най-острият протест срещу песента на Джамала и победата й дойде от Русия, където заплашиха, че ще бойкотират конкурса догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7504

38

Странно, че баш от Армения е оплакването.
Тяхната певачка се беше закичила със знамето на Нагорни Карабах, ама я скастриха да го снеме.
Може би завиждат, защото Украйна прокара тезата си много по-успешно.

12392

37

sevsev

17.05 2016 в 16:40

Заглавието на статията може да се ползва за основа за следващата ни песен за евровизия. Поетично е и има потенциал да провокира скандал.

77928

34

El Commandante

17.05 2016 в 15:53

Тц, тц, тц......и после аз съм си бил говорел сам......трагедия......

11827

33

Victor Dachev

17.05 2016 в 14:00

Да не дойде инкасаторката нещо...? Добре ли сте всичките там?

11827

32

Victor Dachev

17.05 2016 в 13:58

Ехо? Спите ли бе? А тия два коментара?

11827

31

Victor Dachev

17.05 2016 в 13:57

А, благодаря :)

11827

30

Victor Dachev

17.05 2016 в 13:56

Offtopic: Все още чакам за 11-о до 15-о палче надолу за някой коментар след 10-те в рамките на около две секунди. На обяд ли са?